Звучи налудничаво, но е истина - китайски учен предложил на

...
Звучи налудничаво, но е истина - китайски учен предложил на
Коментари Харесай

Изкуствена луна вместо улично осветление

Звучи налудничаво, само че е истина - китайски академик предложил на град Чънду в западен Китай да надвисне изкуствена луна, която да осветява нощем улиците. Целта е да се понижат разноските за електрическа енергия, като вместо с ток, градът да бъде осветяван от слънцето и нощем.

Идеята е въодушевена от френски създател, който желал над Париж да бъде окачена система от огледала, която да отразява слънчевата светлина и да я насочва към града. Според People`s Daily по този начин се е зародила и концепцията за сегашния теоретичен план, управителен от У Чунфенг, ръководител на частната компания Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co.

Как ще бъде реализирано това

Все още не е доста ясно по какъв начин тъкмо ще бъде осъществена амбициозната цел, само че наподобява ще бъде употребен спътник с сходни на слънчеви панели криле, които да насочват към града слънчевата светлина, идваща откъм противоположната страна на Земята.

 Снимка 384384

Очаква се силата на тази светлина да бъде към осем пъти по-голяма от тази на същинската Луна, само че не толкоз мощна, че да пречи на нощните животни. Сателитът ще осветява повърхност с диаметър сред 10 и 80 километра.

Създателите на концепцията считат, че в случай че тя бъде осъществена, това ще притегля и туристически поток от хора към града.

Стара ария на нов глас?

Сходен в известна степен план към този момент е сбъднат в норвежкия град Рюкaн, който е ситуиран в дъното на котловина, където през зимата не доближават слънчеви лъчи. За да бъде позволен този проблем, върху близката планина са сложени три огледала, следени от компютър, които да насочват лъчите към мрачния град.



Досега е имало и други сходни инициативи, които обаче са се овенчали с механически крах.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР