Звучи като една футболна романтична приказва – поне на пръв

...
Звучи като една футболна романтична приказва – поне на пръв
Коментари Харесай

Агентът на Роналдо и "вълците": Приказка с много сметки

Звучи като една футболна сантиментална приказва – най-малко на пръв взор. Какво общо има сътрудникът на Кристиано Роналдо с триумфите на Уулвс?

Вече е петата минута на „ Молиню ” в ранния съботен следобяд, времето е студено и е мокро. Рубен Невес получава топката. Това, което по-късно португалецът прави изобщо не пасва на футбола, който по традиция предлага второто равнище на британския футбол. Защото няколко финта по-късно той праща с прецизна акуратност топката в десния горен ъгъл на вратата – 1:0 за Уулвс, а най-после се стига до победа с 3:0 против Шефилд Юнайтед, която е идната крачка към завръщането във Висшата лига. Невес е съществена фигура за реализирането на този път към елита. Не единствено тъй като той е незаместим на процедура в междинната линия на водача в Чемпиъншип – в 29 мача е вкарал към този момент 4 гола, а тъй като е и част от концепцията, която стои зад актуалните триумфи на Уулвърхемптън. Една идея, в случай че по този начин може да се назова, която е тясно обвързвана с името Жорже Мендеш. Да, на този Жорже Мендес, на могъщия португалски управител, измежду чиито клиенти е суперзвездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо.

През лятото на 2013 година Уулвърхемптън, който е измежду водещите отбори в Англия през 50-те години на предишния век и през това десетилетие печели три пъти купата, доближава дъното. Изпадане от втора в трета лига. Висшата лига, която в този момент е толкоз близо, тогава е недостижимо надалеч.

Мендеш – бизнес сътрудник на притежателите на Уулвс
Клубът обаче бързо се съвзема и незабавно се връща в Чемпиъншип, а през лятото на 2016 година е взет от китайския конгломерат Fosun International Limited и стартира нова глава с вливането на огромните пари. През 2015 година „ вълците ” дават 9 милиона евро за прехвърляния, а единствено година по-късно сумата е 36 милиона евро. Суперагентът Мендеш, който съгласно британските медии е освен другар, само че и бизнес сътрудник на китайските притежатели на Уулвс, има от този момент пръст в играта с покупката на нови попълнения. През август 2016 година в отбора идва Иван Кавалейро, показан от мениджърската организация на Мендес, за 8 милиона евро от Монако. Половин година по-късно показаният от същата организация Елдер Коща идва в Уулвс за 15 милиона евро. Дори привличането на централния бранител Уили Бой и офанзивния гений Диого Йота, както и на Рубен Невес от Порто имат общо с Мендеш. 20-годишният футболист, който дебютира още на 18 години за първия отбор на родината си, е трансфериран предишното лято при „ вълците ” за 18 милиона евро. Това беше един от най-странните прехвърляния в последните години. На коя мениджърска организация е клиент Невес е ясно.
Босът на Уулвърхемптън Лаури Далримпъл акцентира, че Мендеш дава единствено препоръки и не е виновен за трансферните интензивности на последна инстанция. Ясно е обаче, че приказката за наближаващата промоция има връзка с връзките сред мощния португалския сътрудник и клуба.

Мендеш довежда и треньора в Уулвърхемптън
Мендеш предложил на китайските си другари да купят клуба, който след детонацията за телевизионните права на Острова разполага със съществени средства и може да си разреши високи трансферни суми за нови играчи. От тези суми печели и самият Мендеш, откакто в сегашния състав на отбора има седем португалски футболисти. При 11 точки задатък на върха пред втория Дарби Каунти изкачването във Висшата лига наподобява съвсем несъмнено, а татко на спортните триумфи е треньорът Нуно Еспирито Санто, който също идва в отбора под въздействието на Мендеш. Бившият вратар е първият трансфериран състезател на Мендеш преди 20 години за 2,5 милиона евро през 1996 година от Витория Гимараеш в испанския Депортиво (Ла Коруня). Дори и като треньор Нуно употребява услугите на Мендеш за прекосяването през Рио Аве, Валенсия и Порто. „ Аз съм клиент на най-хубавия сътрудник в света. Аз си правя моята работа, той неговата ”, съобщи Нуно за решението си да поеме Уулвърхемптън предишното лято.

Като приказка звучи възходът на Уулвс, който евентуално ще се върне в британския хайлайф. Феновете най-малко пълнят „ Молиню ”, с цел да гледат фантастични голове като на Невес против Шефилд Юнайтед и да се любуват на положителната игра на любимците си. Те сигурно няма да се радват, в случай че през лятото играчи като Невес, Кавалейро или Елдер Коща изоставен за доста пари и отидат в различен отбор. Жорже Мендеш обаче сигурно би се зарадвал.

По материал на Оливер МАЙВУРМ, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР