Звездите винаги са привличали интереса на човека и той се

...
Звездите винаги са привличали интереса на човека и той се
Коментари Харесай

Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият в България

Звездите постоянно са привличали интереса на индивида и той се е стремял да изучи небето и небесните тела. Това го води и в открития Космос.

В Смолян към този момент тридесет години действа един неповторим по своята същина и предопределение обект - Планетариум. През годините той се е утвърдил като атрактивен туристически обект в родопския град. Планетариум в Смолян се посещава освен от българи, само че и от доста посетители от чужбина.

Сградата на Планетариума е с доста красива и истинска архитектура. Оборудван е със модерна техника, произвеждане на заводите "Карл Цайс Йена ". Към Планетариума е построена и дребна обсерватория, оборудвана с няколко телескопа, като най-големият от тях е с диаметър 15 м, с който при ясно небе, посетителите могат да следят Слънцето. На астраномическата площадка в двора на Планетариума работи извънредно прецизния безоблачен часовник, който е още една туристическа атракция.
Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият планетариум в България. Отваря порти на 6 септември 1975 година и от този момент е посетен от над 2 500 000 души.

Изследователската активност е според от наличната материална база. Повече от 20 години тук се прави всекидневен безоблачен патрул. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна - единствената забележима демонстрация на интензивността на Слънцето. От 1990 година Планетариумът работи в съдействие със Sunspot Index Data Center в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна.

Планетариумът работи интензивно и по образното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други забавни астрономични феномени, забележими от територията на България. От 1975 година тук са снимани седем слънчеви и 15 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са неповторими за България.

Събран е забележителен брой архивни материали. Специалистите при Планетариума учат астрономическите показа на възрастното население от Родопския район.

От 1 януари 1995 година Планетариумът е член на Планетарната Общност със седалище Пасадена, Калифорния, Съединени американски щати - една от най-големите неправителствени организации за галактически проучвания в света, а от 2005 година е измежду 100-те национални туристически обекта, под номер 83.

"Сърцето " на Планетариума е кръглата звездна зала с куполообразен таван с диаметър 15 м и 150 места. В центъра и е ситуиран главният проектор - планетариум за галактически полети (RFP), създаден в фабрики "Карл Цайс " в Йена, Германия, който основава изкуствено звездно небе, тъкмо копие на същинското. Уредът е една съвършена цялост от оптика и механика, която разрешава точното възпроизвеждане на придвижванията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите в Слънчевата система, разнообразни астрономически обекти и феномени.

Под триметровия купол на обсерваторията към Планетариума е инсталиран 15-см телескоп - рефлектор, система Касегрен-Менискас 150/2250. Планетариумът разполага и с телескоп - рефлектор Celestron, модел NEXSTAR 130 SLT, 130/650 и няколко по-малки. С тези телескопи, при ясно небе, посетителите могат да следят Слънцето и дейните области от слънчевата фотосфера през деня; Луна, планети, двойни звезди, звездни купове, мъглявини, галактики - всяка сряда вечер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР