Звездата на световния футбол Лионел Меси даде пространно интервю за

...
Звездата на световния футбол Лионел Меси даде пространно интервю за
Коментари Харесай

Разказът на Меси за детството, трудните мигове, успехите и голямата любов

Звездата на международния футбол Лионел Меси даде просторно изявление за предаването Universo Valdano в ефира на Movistar+. Пред водещия Хорхе Валдано - международен първенец с Аржентина от 1986 година и някогашен футболист, треньор и състезателен шеф на Реал Мадрид, той описа за сложните мигове по пътя към върха, за привързаността към фамилията и за очакванията си, свързани с Мондиал 2022. 

“Идването ми в Барселона беше голяма смяна. Преди това в Аржентина повече тичах и рядко играех с топката. В Барселона всички тренировки бяха с топка. Когато бях на 4 или 5 години, играех по същия метод, както и по-късно. С времето геният ми се развиваше. Винаги съм казвал, че дарбата ми е нещо естествено за мен. Исках да играя с братята ми, само че те не ми позволяваха. Това ме ядосваше и от време на време се сбивахме. Прекарах детството си на улицата. Сега това е доста мъчно. По през целия ден ритахме топката. В учебно заведение бях ленив, само че не създавах проблеми. Родителите ми ме наказваха да не играя футбол, в случай че имах слаби оценки и това ме караше да съм по-сериозен с уроците ”, върна се към детските си мемоари Меси. 

“Когато бях на 7 или 8 години, започнах да виждам мачовете на Нюелс Олд Бойс. Тренирах в този клуб до 12-годишна възраст. Започнах лечението (заради проблеми с хормона на растежа - б.р.) на 11. Беше скъпо, само че татко ми правеше всичко допустимо, с цел да заплаща лекуването. Научих доста на улицата. Напуснах Аржентина млад, само че преди този момент научих доста. Бях на проби в Ривър Плейт. Казаха ми, че са подготвени да заплащат за лечението и единствено би трябвало да получа позволение от Нюелс. Дори не помолих за такова, знаех, че беше невероятно ”, описа Лео. 

“Прекарах 15 дни на проби в Барселона. Беше необикновено. Дадоха ми екип и бутонки. Можех да загрея с топка преди самата подготовка. Не бях виждал нещо сходно и останах доста впечатлен. Адаптацията ми не беше лесна, само че когато излизах на терена, проблемите приключваха. Въпреки това, ми липсваше методът, по който играехме на улицата в Аржентина. Сега улиците не са безвредни, а днешните деца се занимават с Плейстейшън и други сходни неща ”, споделя Меси. 

“Футболът доста се промени. Все по-рядко виждаме играчи, които са разнообразни. Проблемът е, че още от дребни децата биват учени да играят по избран метод. Тактиката навлиза от ден на ден във футбола. Постоянно виждаме по какъв начин тимове без доста надарени състезатели, само че добре проведени и тактически готови, затрудняват по-силни тимове. Заради това ще е все по-трудно да се появяват специфични футболисти ”, съобщи Меси, след което се върна към първите си стъпки в Барселона. 

“Имах сложна година. Шест месеца не можех да играя, а след това още веднъж се контузих. Чувствах се отговорен поради това, че бях разграничен от фамилията си. Баща ми ме попита дали желая да се върна в Аржентина, само че към този момент бях преодолял най-трудния миг, бях привикнал с Барселона. Подписах контракт, когато бях на 14. Първата година беше невероятна. Всичко стана доста бързо. След две години към този момент упражнявах с първия тим. Преди шампионата “Жоан Гампер ” Франк Рийкард ме взе на предсезонната подготовка в Азия. В тима бяха Рафаел Маркес, Роналдиньо, Самуел Ето’о… Мачът с Ювентус промени всичко. Промени метода, по който в клуба гледаха на мен. Роналдиньо, Деко, Тиаго Мота, Силвиньо, Чави, Пуйол… всички те ме накараха да се усещам като един от тях през цялото време. Отнасяха се отлично с мен. Не е елементарно да се интегрираш в съблекалня с такива футболисти ”. 

“Помолих татко ми да направи нещо, с цел да разберем дали в Аржентина знаят, че съм в Барселона. Играх два мача с юношеския народен тим и към този момент научиха за мен. Мечтаех да съм част от първия отбор. Повикаха ме в състава до 20 години и станахме международни първенци. След това спечелихме и олимпийската купа. Имеше страхотни момчета в тима. Винаги съм чувствал обичта на аржентинците, само че има и хора, които са настроени отрицателно. През годините претърпях доста разочарования с националния тим и по тази причина одобрих толкоз прочувствено триумфа на последната Копа Америка и се разплаках ”, разкри Меси. 

“Ерата на Гуардиола беше страховит интервал за Барса. Той ни научи на доста и ни оказа помощ да израснем като тим. Пеп попадна на феноменално потомство. Под негово управление знаехме, че можем да победим във всеки мач, без значение кой е противникът. Знаехме какво и по какъв начин да вършим. Имахме и мъчителни загуби, само че останахме уверени в силата си. Съжалявам, че не се любувах повече на това време. Гуардиола приготвяше мачовете като никой различен. Знаеше всичко. При него нещата се получаваха толкоз елементарно, че не осъзнавахме какво вършим. По-късно разбрахме, че сме постигнали неповторими неща. Гуардиола е най-хубавият треньор, без никакво подозрение. Той е специфичен ”, акцентира аржентинецът. 

“Помня по какъв начин един път бях у дома и Пеп ме повика въз основата. Каза ми, че ще играя като “фалшива деветка ” против Реал Мадрид. Обясни ми всичко, което искаше да направя. Спечелихме мача, а голът на Тиери Анри се получи тъкмо по метода, по който Гуардиола беше замислил ”. 

“Винаги съм обичал топката да е в краката ми. Харесваше ми да играя с Чави, Иниеста и Бускетс. С тях беше толкоз елементарно. Луис Енрике е сходен на Гуардиола. Пеп е специфичен, само че Луис Енрике чете играта и приготвя мачовете по същия метод. Философията му е същата. Испания играе по метода, по който той желае. Търси празнините, с цел да нарани противника. Веднъж се скарахме, само че бързо се разбрахме. Аз съм човек, който споделя това, което мисли. Никога не съм бил подправен. Хиляди пъти съм бъркал и ще продължа да позволявам неточности. Хора сме. Луис Енрике беше доста значим за мен. Щастлив бях да работим дружно ”, акцентира Лео. 

“Испания има собствен жанр на игра. Разполагат с доста качествени футболисти. Взимат топката и те карат да тичаш. Не изневеряват на стила си в никакъв случай. Бразилия има чудесни играчи, отпред с Неймар. Съставът им за Световното е доста мощен. Независимо от травмите, и Франция има голяма класа ”, отговори Меси на въпрос за любимците на Мондиал 2022. 

“Лионел Скалони е доста безапелационен в това, което прави. Не се интересува какво ще кажат хората. Неговото отношение ни направи тимът, който сме сега. Скалони е отличен треньор, а най-силното му качество е умеенето да комуникира с отбора. Времето с Марадона отпред на Аржентина също беше необикновено. Пристигнахме с проблеми на Световното състезание през 2010 година, само че самият развой на развиване ни радваше, без значение че нещата не завършиха по този начин, както искахме. За него също беше прелестно, наслаждаваше се да е с нас ”, показа аржентинската звезда. 

“Не играем доста постоянно с европейски тимове. Намираме се в добър интервал, само че не би трябвало да се подвеждаме по упованията на хората и да се считаме за любимец за купата. Трябва да сме реалисти и да вървим малко по малко ”, съобщи аржентинецът. 

“Да си Меси си има и неприятната страна. Понякога желая да не съм прочут. Не ми харесва да съм център на внимание и хората непрекъснато да гледат в мен, само че съм привикнал. Най-добре се усещам със фамилията ми. Познавам Антонела, откогато беше на 7. Когато пристигнах в Барселона, нямаше по какъв начин да поддържаме връзка непрекъснато. Чувахме се по телефона един път седмично, само че диалозите бяха къси, с цел да не харчим доста пари. Но Антонела участва в мислите ми през целия ми живот. Винаги се вслушвам в препоръките на фамилията ми. Когато съм с околните или приятелите ми, не съм “Лео Меси ”, а просто един елементарен човек. Любимата ми част от годината е, когато се прибера в Аржентина, с цел да прекарам време със фамилията си. Това е най-важното ”, прям бе Меси. 

“Вече се любувам на футбола и на всичко останало по друг метод. Това важи и за клубния, и за националния тим. Може би тъй като кариерата ми доближава края си, само че ден след ден изпитвам доста по-голямо наслаждение от играта ”, сподели още аржентинската звезда в края на изявлението.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР