Звездата на Барселона Лионел Меси се превърна в първия футболист

...
Звездата на Барселона Лионел Меси се превърна в първия футболист
Коментари Харесай

Меси - пръвият с 3 поредни Златни обувки

Звездата на Барселона Лионел Меси се трансформира в първия футболист в историята, който печели " Златната обувка " за голмайстор номер 1 на Европа за трета поредна година.

В последния кръг от френската Лига 1 през вчерашния ден неговият противник от ПСЖ Мбапе трябваше да вкара 4 гола против Реймс, с цел да превари Бълхата, само че не съумя. Така французинът завърши сезона с 33 гола и 66 точки, до момента в който Меси бе стигнал до 36 гола и 72 точки за сезон 2018/19 в Примера дивисион. С Бронзова обувка е италианският нападател на Сампдория Фабио Куалярела с 26 гола и надлежно 52 точки.

Трима българи са печелили Златната обувка за най-хубав голмайстор в европейските лиги - Петър Жеков (ЦСКА) през сезон 1069/70 с 36 гола, Георги Славков (Ботев Пловдив) през 1980/81 с 31 гола и Христо Стоичков (ЦСКА) през 1989/90, когато с 38 гола си подели трофея с Уго Санчес от Реал Мадрид.

31-годишният Меси печели оценката за рекорден шести път в кариерата си, до момента в който огромният му противник Кристиано Роналдо е бил голмайстор на Европа четири пъти.

В последните 11 сезона спечелилият в класацията непроменяемо е от испанската Ла Лига, като само през 2014-та година премията бе за двама - Роналдо (тогава Реал М) и Луис Суарес (Ливърпул).

Златната обувка може да се окаже един от козовете на Меси за продобиване на рекордна шеста Златна топка за най-хубав футболист в света за годината (в момента с Роналдо имат по 5). Двамата са навън от конкуренцията за Шампионската лига (на финала играят Тотнъм и Ливърпул), само че аржентинецът има и различен късмет да наклони везните към себе си - при възможен триумф с Аржентина това лято на южноамериканското състезание за Копа Америка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР