Звездата на Арсенал Месут Йозил е бил “подлъган от фалшиви

...
Звездата на Арсенал Месут Йозил е бил “подлъган от фалшиви
Коментари Харесай

Китай: Йозил се е подлъгал от фалшиви новини

Звездата на Арсенал Месут Йозил е бил “подлъган от подправени вести ”, когато е разкритикувал Китай за отношението на страната към уйгурските мюсюлмани, съобщи представителят на Външно министерство Гън Шуан.

Вчера някогашният немски национал от турски генезис провокира интернационален скандал, откакто упрекна Китай в репресии против уйгурските мюсюлмани – тюркска националност, обитаваща Северозападен Китай. В поста си в Инстаграм Йозил разгласява и знаме на малко просъществувалата република Източен Туркестан, като разкритикува и мюсюлманите по света, че си затварят очите за протичащото се там.

Реакцията от Китай бе бърза и гневна – националната телевизия на страната смъкна от ефир дербито сред Арсенал и Манчестър Сити предходната вечер, макар че “артилеристите ” незабавно се дистанцираха от думите на своя футболист. Китайските почитатели на лондончани показаха гнева си, като започнаха да горят тениски с името на Йозил и да го наскърбяват в обществените мрежи.

Днес Китай излезе и с публична позиция по случая. “Преценката на Йозил е повлияна от погрешни изказвания. Ние ще се радваме той да пристигна в Синдзян и да се увери с очите си. Ако той има разсъдък и може да прави ясна разлика сред положително и зло и съблюдава правилата на обективността и честността, той ще види един друг Синдзян. Хората там работят и живеят в мир и удовлетворение ”, съобщи Външно министерство.

Йозил бе неодобрен и по друга тенденция, като съгласно някои той е показал двуличие като демонстрира угриженост към мюсюлманите в Синдзян, само че си затваря очите за дейностите на близкия си другар Реджеп Ердоган против други мюсюлмани – кюрдите. Миналата година Йозил и различен немски футболист от турски генезис – Илкай Гюндоган разбуниха духовете, откакто се снимаха с Ердоган и го поддържаха в президентската акция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР