Звезда със сложни за неизкушения от астрономията координати RD 9H

...
Звезда със сложни за неизкушения от астрономията координати RD 9H
Коментари Харесай

Кристо полетя към звездата на жена си

Звезда със комплицирани за неизкушения от астрономията координати RD 9H 39 MD J5 FD подарява Кристо на жена си Жан-Клод за рождения й ден през 1980 година. „ Вече съм спокойна. Сега знам тъкмо къде ще се срещнем с Христо в едно бъдеще време “, усмихва се тогава червенокосата дама. Сега дъщерята на един от най-прочутите френски генерали и наследникът на две възрожденски семейства сигурно са дружно на небесното тяло, към което той пое на 31 май, макар че имаше доста проекти за бъдещето – естествено от името на двамата. Но защото пътищата Господне в действителност са неведоми, родените в една и съща година, на една и съща дата в един и същи час в Габрово и Казабланка съпрузи към този момент летят в дует някъде дружно из космоса – като в картина на Шагал - очаквайки идващото си редом прераждане. А до момента в който това се случи, екипът на Кристо и Жан-Клод ще опакова Триумфалната арка в Париж през 2021-а. Така историята на двамата ще приключи там, където стартира през 60-те. Тогава Явашев изкарва парите си като махленски художник в Монмартър. Толкова е добър на портретите, че по-възрастен сътрудник му дава страхотна концепция: да отиде в най-скъпия фризьорски салон в Париж, посещаван от каймака на хайлайфа, и да покаже творенията си. Христо отива и се озовава очи в очи с бъдещата си тъща, Пресилда де Гийебон, която го вика вкъщи й, с цел да му театралничи.  А когато се изправя очи в очи и с бъдещата си брачна половинка, тя взема решение, че е педераст. „ Видя ми се прекомерно кокалест, тъничък като вретено – с прекомерно дълги и тесни ръце. Освен това е художник “, ще го опише Жан-Клод на другарка. А той ще назова „ проституция “ портретите от онази ера. И тъй като Жан-Клод го гледа „ от горната страна “, той небрежно омайва сестра й, само че без да се отхвърля от в началото набелязната цел: „ Тя имаше доста изтънчен френски тип и изглеждаше прелестно в синята си рокля “. И внезапно най-изненадващо „ задачата “ приема поканата на емигранта за спектакъл. След това събитията се случват с стремглава експедитивност – Жан-Клод се омъжва за годеника си, само че е бременна от българина. Месец по-късно горкият брачен партньор получава къса записка: „ Твоят ключ не става за моята ключалка “ и това е предизвестеният край на обречения брак. „ За мен животът закупи смисъл, едвам откакто се срещнах с Кристо. Тогава разбрах, че преходното е най-стойностното. “, безапелационна е Жан-Клод. А обстоятелството, че са се появили на този свят едновременно, разяснява по този начин: „ Никога не си разменяме дарове на рождения ден. За всеки от нас няма по-голям подарък от това, че другият съществува – и че сме се срещнали. Да, несъмнено, че доста се караме и спорим съвсем непрестанно. Но това също е част от всекидневните ни доказателства в любовта ни един към различен.  Ние сме като едно движещо се тяло, на което Кристо е моторът, а аз съм педалът на газта “. 

„ Аз съм художник, който е изцяло несъизмерим, изцяло безконтролен и изцяло свободен “, показа Кристо на 22 май в последното си изявление, обещано пред  CNN. “Страхувам се от пандемията – вирусът е незабележим зложелател, който може да пристигна когато и да е. Не обичам да вървя по лечебни заведения. Сега съм пандизчия в дома си, само че в тук е всичко, което ми е належащо - ателието, марката, историята, плановете. Живеем и работим тук от 1964 година. Често се разхождам на покрива - виждам Ню Йорк, който в миналото ме одобри, и виждам, че той е изцяло необикновен, натоварен, халюцинационен “.  Догодина Париж ще наподобява по същия метод - поради Триумфалната арка, опакована с 25 000 квадратни метра плат в сребърно и синьо, държан крепко от 7000 метра алено въже. „ Никога не съм вярвал, че толкоз бързо ще получим позволение – за по-малко от година. Бях изумен от късото време. Бернар Блистен, шефът на „ Помпиду “, ми сподели: „ Много желаеме да имаме нещо от вас “.  А аз му отговорих: „ Няма да направя нищо друго в Париж, с изключение на да амбалирам Триумфалната арка “. Очакваният бюджет е сред 13 и 15 милиона евро. Но както постоянно споделя Жан-Клод, ще коства толкоз, колкото ще коства. 

Не е въпрос на самообладание, а на пристрастеност

Биографичната книга за Кристо и Жан-Клод, написана от остарелия им другар - историка изкуствовед Бърт Уернов, стартира с изречението „ Не е въпрос на самообладание, а на пристрастеност “.  Той им я сервира за 65-я им рожден ден след 15-годишен труд, основан върху изявленията и срещи с техни близки в България и Мароко.  „ Страстта е всичко, което влагаме във всеки план - всичко, което имаме, плюс всичко, което можем да вземем назаем. Но на всяко питане и всяка концепция, постоянно отговаряме с „ Не “. Защото концепциите идват единствено от нас – от сърцата ни “, споделя Жан-Клод през 2000 година от Виена за „ Стандарт “. Пак тогава на въпроса дали мислят за гастрол в България, Кристо реагира  витиевато:  „ Няма избрана рецепта, по която поражда съответен план – той постоянно стартира от главите ни. За нас най-важни са междучовешките връзки. Нямаме нужните другарски връзки с България – а когато те липсват, не виждам почва за връзка “. „ Кристо има двама братя, които живеят в тази страна, само че за нас е по-добре да ни посещават в Ню Йорк или Флорида “, прибавя жена му. 

Запитан от къде идва пристрастеността към пакетиране и покриване, Явашев дава отговор: „ До 21-та си година живях в България, където трябваше да изучавам всички наложителни тогава системи – ленинизъм, марксизъм, диалетктика. Мисля, че малко или доста, те напълно умишлено са ме подтикнали към това, с което започнах да се занимавам по-късно. Всичките ми планове се организира от една компания, което не е нито фондация, нито благотворително сдружение, а естествена компания, която заплаща налози. Жан-Клод е президент и финансов консултант, а аз съм чиновник. Ще ви дам дребен образец. За да се случат „ Чадърите “ в Япония, трябваше да вземем земя чартърен.



Понякога ставаше по този начин, че за идващите 2 метра – или даже за няколко сантиметра земя,  трябваше да се пазарим със идващ притежател. Борехме се за територия с дължина 19 километра. “  Ходят 69 пъти до Япония – живеят там доста преди да вдигнат чадърите, с цел да се слеят с атмосферата, със слънцето, с дъжда, с вятъра и изключително със светлината, с която е обвързвано всичкое което вършат. Жан-Клод продължава: „ Когато ме питат по какъв начин успяхме да убедим всичките 459 производители на ориз и притежатели на плантации – най-младият на 64, най-възрастният на 95 – да ни дадат чартърен земята си, давам отговор: Беше доста просто. Само трябваше да изпия 6000 чаши зелен чай по време на договарянията. В един миг станах специалист на тематика „ Как се сади ориз “.

Кристо пък споделя по какъв начин несъзнателно са подтиквани популацията на рибите. „ За оградените острови “ до Маями трябваше да наемем водно пространство – островите не бяха покрити, а обрамчени в розов пропиленов материал. Губернаторът на Флорида разпореди на биолог експерт да откри по какъв начин ще се промени държанието на водните жители, в случай че въпросният материал бъде разпрострян за 14 дни върху повърхността на водата. Резултите демонстрираха, че платнището способства техните инстинкти за размножаване да се засилят “.

Експедициите на съпрузите в действителност са изумителни. Юрген Нефе, арт редакторът на фамозното списание „ Шпигел “, споделя за свое странствуване с Кристо и Жан-Клод, до момента в който те търсят място за реализиране на идващия си план. „ Всеки, който счита, че животът е труднопостижимо изкуство, а бракът – битка, в която няма спечелили, би трябвало да преживее пътешестване с най-упоритата и утвърдила се двойка на тази планета. Те са общителни жители на света и непоправими педанти, които възнамеряват ръка за ръка и карат всички да немеят. Пазарят се и упорстват, уполити до последния подробност – и непостоянни като дребни деца. Понякога даже убийствено нервни и в идващия миг още веднъж благи и чаровни. Главното в същността и природата им е да вършат хората щастливи с безумието си и с моментните си обекти от плат или желязо – без значение на каква цена. През годините любовта им един към различен освен не е отслабнала, а таман противоположното – тя пораства с всеки минал ден. Перфектно партньорство, градено с доста деликатност и самообладание. И в случай че е правилно, че методът, по който хората пътешестват, издава тяхната същина, то тогава Явашеви принадлежват към групата на чергарите от страната на Незнайните, която е плод на личните им фантазии. Винаги се изисква полуда, с цел да се осмелиш да мечтаеш и да се стремиш към фантазията. Онази полуда, която кара адреналина ти да надбягва времето. Лудост да обичаш, да предизвикваш или просто да го правиш “.   

      

А с цел да преценяват тъкмо къде ще слагат всеки от 1760-те жълти чадъри в Калифорния, Кристо и Жан-Клод извървяват 270 километра за 3 седмици по неравномерен планински терен. Принципно не са фаталисти, макар че един от чадърите в Калифорния убива жена поради мощна стихия, а по същото време в Япония токов удар убива служащ от демонтажа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР