Звена за медиации, за публични консултации и за предварителен подбор

...
Звена за медиации, за публични консултации и за предварителен подбор
Коментари Харесай

Звена за медиации влизат в експертния състав на регионалните съвети за развитие

Звена за медиации, за обществени съвещания и за прелиминарен асортимент ще образуват експертния състав на районните препоръки за развиване, като всяко едно от тези звена ще извършва характерни функционалности.

Съветите ще се състоят от ръководител, заместник-председател и членове, а експертният състав ще подкрепя работата им. В състава на районния съвет за развиване с право на консултативен глас се включват и наблюдаващи. При осъществяване на функционалностите по подбора на планове в осъществяване на интегрираната териториална тактика за развиване на района за обмисляне от равнище 2, част от наблюдаващите ще получават право на глас, като за задачата е планувана специфична процедура.

Това планува оповестеният за публично разискване план на Правилник за използване на Закона за районното развиване, който урежда организацията и активността на районните и на регионалните препоръки за развиване.

С него се дефинират също изискванията, редът и периодите за правене, координиране, приемане, актуализиране и осъществяване на Националната идея за районно и пространствено развиване, интегрираните териториални тактики за развиване на районите за обмисляне от равнище 2 и проектите за интегрирано развиване на общините.

Сред дилемите на звеното за медиации, написани в правилника, ще бъде да координира и спомага сформирането на партньорство сред заинтригуваните страни на районно равнище в процеса на подготовка на концепции за интегрирани териториални вложения по новия териториален метод. Освен това то ще подкрепя връзката сред евентуалните сътрудници посредством разяснителни акции и осведомителни действия.

Звеното за обществени съвещания ще дава отговор за организирането и провеждането на обществени събития и разнообразни форми на публични съвещания и 2 представяния за разглеждане и разискване на подадени концепции за интегрирани териториални вложения. Негова съществена задача е оценяването на степента на поддръжка, която показаните концепции получават на локално равнище от необятната общност.

Звеното за прелиминарен асортимент ще прави оценка административното сходство и допустимостта на концепциите за интегрирани териториални вложения, както и тяхното качество по избрани критерии. То ще прави преценка и на сходството на планови оферти по стратегиите за трансгранично съдействие с целите на интегрираната териториална тактика за развиване на района за обмисляне от равнище 2.

Трите звена са без право на глас в работата на съвета, само че в сходство с осъществените от тях действия по утвърдени критерии се образува отчасти резултатът от оценката на концепциите.

В съвещанията на районния съвет за развиване могат да вземат участие представители на разнообразни групи заинтригувани страни, организации или ведомства, съгласно тематиката на всяко съвещание, след отправена писмена покана от ръководителя на съвета.

До 15 години е срокът, в който се създава Националната идея за районно и пространствено развиване, е записано още в плана на устав. Седемгодишен ще е интервалът на деяние на интегрираната териториална тактика за развиване на район за обмисляне от равнище 2. Изключение и в двата случая са детайлите на техническата инфраструктура, които ще се възнамеряват за интервал до 30 години. Планът за интегрирано развиване на община се създава също за седемгодишен интервал на деяние и съответствува с този на интегрираната териториална тактика.

Наблюдението на осъществяването на документите за стратегическо обмисляне на районното и пространственото развиване се реализира посредством правенето на отчети за наблюдаване. Те ще се създават годишно във връзка с проектите за интегрирано развиване на общините и на всеки три години – за интегрираните териториални тактики за развиване на районите от равнище 2.

С изменението на правилника се цели по-активно присъединяване и ангажираност на локални заинтригувани страни посредством даването на опция те да се включват във вземането на решения за развиването на съответния район, в това число и във връзка с ограниченията, които да бъдат финансирани на локално равнище.

Промените в правилника са в сходство с промените в Закона за районното развиване, признати през месец март тази година.

Проектът и документите към него са оповестени в Портала за публични съвещания и на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР