звънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия

...
звънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия
Коментари Харесай

България помогна за обновяване на гимназията в Босилеград

звънредният и пълномощен дипломат на Република България в Република Сърбия Радко Влайков откри обновената благодарение на България постройка на Гимназията в Босилеград, съобщи.

„ Проектът „ Европейска гимназия “ е най-ясният принос на Република България за европейската вероятност на Босилеград. Тя е израз на грижата на България за нашите сънародници в Босилеград и в останалите региони на Западните околности “, съобщи дипломат Влайков на церемонията в Босилеград, която съответства и с откриването на образователната година.

Символичното разкриване на обновената постройка се състоя на 31 август 2020 година в Босилеград в наличието на учители, възпитаници и родители при съблюдаване на всички епидемиологични ограничения в страната. Официални посетители бяха посланикът на Република България в Белград, генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев и ръководителят на Националния съвет на Българското национално малцинство (НС на БНМ) Стефан Стойков.

Гимназията в Босилеград посрещна новата образователна година с напълно сменена нова външна дограма и интериор. Това се случва с помощта на целевата помощ, отпусната от българското държавно управление за образователното заведение в размер на 53 028 евро. Инвестиция в подобен мащаб на българската страна се прави за първи път в Босилеград и е една от най-големите до момента на страната ни в Сърбия, а за 2020 година най-голямата помощ за Сърбия по линия на Българската публична помощ за развиване.



В обръщението си дипломат Радко Влайков насочи поздрави от името на заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи госпожа Екатерина Захариева и съобщи нейните пожелания за сполучлива нова образователна година и удовлетворението от новата облага. Този план дава опция на децата на Босилеград да учат, да работят и да живеят в едни съвременни и модерни условия. Реализирането на този план въплъщава поддръжката на България за европейския път на Босилеград.

Посланик Влайков се обърна към младите с апел постоянно да пазят българските си корени, да ги почитат и съхраняват за идните генерации. Босилеград остава грижа за българската страна и предпочитано се търси решаването на проблемите на нашите сънародници. Като израз на поддръжка той даде образец с предоставяната на два пъти помощ по време на пандемията от Ковид-19, включваща защитни дрехи и маски за здравния дом в града. Посланик Влайков разгласи, че следва да бъдат предоставени от българското държавно управление през идващите дни и 3336 самостоятелни пакети със артикули от първа нужда за Сърбия. От тях 2500 пакета са предопределени за популацията в Босилеград. Посланик Влайков заяви, че се поставят оптимални старания за облекчение прекосяването на границата на нашите сънародници от Сърбия, в това число за студентите, които следват в български висши учебни заведения по Постановление на Министерски съвет 103/1993.

Директорът на Гимназията Владимир Григоров благодари на българското държавно управление и особено на дипломат Радко Влайков за персоналната поддръжка, която оказва през годините на учебното заведение във всеки един стадий от неговото развиване. Директорът Григоров напомни, че учебното заведение е с богата история, почнала през 1941 година, когато с Указ на цар Борис III е основано. Изрази вяра, че ползотворното и сполучливо съдействие с Посолството ще продължи и отсега нататък с други планове.

Председателят на Народно събрание на БНМ Стефан Стойков благодари за помощта на българската страна, която по неговите думи постоянно е била значим сътрудник на учебното заведение. Той акцентира голямото значение на плана за развиването на учебното заведение и в тази връзка разгласи, че преди месец Народно събрание на БНМ е взел решение да даде статут на учебното заведение като институция от национално значение за българското национално малцинство в Сърбия. Следващата стъпка, която Народно събрание на БНМ ще разиска и гласоподава е самодейността на нашите сънародници за връщане на остарялото име на учебното заведение – „ Княгиня Мария Луиза”. Той изрази вяра, че по този път ще получи поддръжка от локалните институции, в това число от община Босилеград и от Настоятелството на учебното заведение.

По този мотив дипломат Радко Влайков даде своята и на България поддръжка за самодейността за връщането на първото име на гимназията - „ Княгиня Мария Луиза “. Той съобщи увереност, че самодейността ще срещне схващане от всички институции, имащи отношение по тематиката.

Проектът на учебното заведение, който е озаглавен „ Европейска гимназия “, е финансиран от българското държавно управление в размер на 53 028 евро по линия на Българската помощ за развиване. В рамките на плана беше сменена остарялата дървена дограма с нова енергийноефективна PVC алуминиева дограма и стъклопакети и бяха инсталирани нови PVC алуминиеви порти във всички класни стаи. При ремонта на пространствата са приложени ограничения за енергийна успеваемост, които ще обезпечат модерна просветителна среда на учениците и удобни условия за образование.

Строежът на гимназията в Босилеград стартира с декрет на цар Борис III от 1941 година. Тя отваря порти на 5 ноември 1941 година с името гимназия „ Княгиня Мария Луиза”. След 1945 година учебното заведение е преименувано с указ на тогавашното югославско управление на гимназия „ Иван Караиванов”. През 1990 година получава настоящето си име „ Гимназия”. От 2014 година в гимназията действат паралелки за изцяло образование на български език. През последната година Националният съвет на Българското национално малцинство и разнообразни патриотични организации на наши сънародници подеха самодейност за връщане на първото име на Гимназията – „ Княгиня Мария Луиза”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР