ZTE се оказа в центъра на сблъсък между Белия дом,

...
ZTE се оказа в центъра на сблъсък между Белия дом,
Коментари Харесай

Въпрос на живот и смърт

ZTE се оказа в центъра на конфликт сред Белия дом, Капитолия и Пекин

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Съединени американски щати се готвят да наложат митата против Китай макар напредъка при комерсиалните договаряния

Ако те влязат в действие, Пекин най-вероятно ще отговори в границите на часове
14 юни 2018
Китайската ZTE е сключила съглашение със Съединени американски щати за отпадане на възбраната да търгува

Компанията ще би трябвало да заплати санкция от над 1 милиарда $, с цел да се върне на пазара
6 юни 2018
След диалог с Китай Доналд Тръмп желае да избави бизнеса на ZTE

Само преди седмица компанията спря главните си интервенции поради глобите от Съединени американски щати
15 май 2018
Търговската война Съединени американски щати - Китай е опасност за софтуерния бранш на световно равнище

Засега договарянията не реализират необикновен прогрес
14 май 2018
Китайската ZTE спря главните си интервенции поради наказания от Съединени американски щати

Компанията за телеком съоръжение е първата огромна жертва в комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай
12 май 2018 " Три страйка и напускаш игрището. " Тази прилика от бейзбола употребява при започване на юни Питър Наваро, един от комерсиалните съветници на американския президент Доналд Тръмп. Той имаше поради един доста съответен случай, който раздели Белия дом и Сената – ориста на китайския производител на телекомуникационно съоръжение и телефони ZTE, чието оцеляване на сложено на карта.

Цялата история е огромна плетеница с неразбираем край, защото всяко решение е предпоследно. За момента наподобява, че ZTE ще живее, като избавител на компанията може да се окаже най-неочакваният човек на планетата - Доналд Тръмп. Развръзката обаче може да се окаже друга, в случай че американският Конгрес успее да се сплоти към мнението, че ZTE не заслужава помилван и на процедура подпечата смъртната присъда на компанията.

В последните месеци ZTE в действителност е в положението на котката на Шрьодингер – компанията работи и не работи в това време.

Като Huawei, само че не тъкмо

Приликите сред китайските колоси ZTE и Huawei не са малко. И двете са от град Шънджън, провинцията Гуандун. И двете са опасност за софтуерната доминация на Съединени американски щати – както и вяра за възхода на Китай. И двете имат съмнителни връзки с китайското държавно управление и доста икономисти, анализатори и американски конгресмени и сенатори отхвърлят да ги нарекат частни компании. В последна сметка обаче, приликите свършват дотук - ZTE може единствено да си мечтае да бъде в ситуацията на Huawei.

Хронологията е относително къса и елементарна: при започване на 2017 година ZTE бе упрекната, че е изнасяла незаконно американска технология към Иран и Северна Корея. Компанията се призна за отговорна и бе санкционирана с 1.19 милиарда $ от Министерството на търговията на Съединени американски щати, като в същото време сложи и връх за най-голяма санкция за изнесени артикули. Въпреки това провинение ZTE получи разрешение да продължи да работи с американски снабдители, които са изключително значими за нейните артикули - мрежово съоръжение, системи за цялостна телекомуникационна инфраструктура, мобилни телефони, програмен продукт и други.

Изискването на Съединени американски щати бе едно - ZTE да в профил всички чиновници, които са взели участие в незаконния експорт. Китайската компания не се оправи с това условие - американските управляващи настояват, че са били уволнени едвам четирима висшестоящи мениджъри, до момента в който 35 други са останали в ZTE. Министърът на търговията Уилбър Рос предприе по-сурови ограничения и през април тази година всички американски компании получиха възбрана да работят със ZTE.

На процедура това се оказа задоволително, с цел да изчезне ZTE от картата. Забраната е особено ориентирана към бизнеса със смарт телефони на компанията, които употребяват най-малко 25% американски съставни елементи – процесори на Qualcomm, програмен продукт от Гугъл и така нататък Този сегмент не е най-важният за ZTE, само че след санкциите, разрушената известност и възбраната за търговия с американски компании краят на колоса изглеждаше близо.

Нека въртележката стартира

Само за дни компанията за милиарди се срина. На 9 май ZTE излезе с изказване, че продължава дейни диалози с американското държавно управление, само че все пак стопира търговията на акциите си – наред с цялата активност на компанията. Тук стартира въртележката, в която има прекомерно доста участници. За страдание на ZTE и хората в нея компанията е може би най-слабият глас в цялата тази история.

Само дни откакто ZTE спря активността си Доналд Тръмп разгласи, че ще беседва с китайския президент Си Цзинпин за свалянето на възбраната за търговия сред групата и американските компании. По-малко от месец по-късно Уилбър Рос разгласи, че съглашение ще има, само че ZTE ще би трябвало да заплати 1 милиарда $ санкция, а още 400 млн. $ би трябвало да бъдат заделени като гаранция. Освен това би трябвало да бъде заменено цялото високо управление на компанията. Самата възбрана остава в действие досега, в който всички условия бъдат изпълнени.

Допълнителни компликации са обтегнатите търговски взаимоотношения сред Китай и Съединени американски щати, в които ориста на ZTE към този момент е една от разменните монети при договарянията. Целта за американската администрация е да бъде понижен осезаемо комерсиалният недостиг на страната и двете страни към този момент седнаха няколко пъти на масата за договаряния, въпреки към момента да няма съответни сделки.

И до момента в който за Доналд Тръмп ZTE е комфортен компромис, не по този начин преглежда тематиката американският Конгрес и изключително Републиканската партия. Нейни представители с немалка поддръжка от демократите виждат опция една от най-големите телекомуникационни компании на Китай да бъде потопена за негативно време и по този начин Съединени американски щати да е в надалеч по-изгодна позиция във връзка с бъдещите технологии. Те не считат, че правилото на " трите страйка " на Питър Наваро към нарушаванията от страна на ZTE е сполучлив – два страйка са изцяло задоволителни.

Сенатът се намесва

Доналд Тръмп постоянно има пререкания с сътрудниците си републиканци, само че статистиката демонстрира, че те доста рядко гласоподават против политиките на президента. ZTE ще бъде един от прецедентите, откакто американският Сенат наподобява решен да одобри нов закон, който планува възбраната за ZTE да остане в действие. Уилбър Рос към този момент се появи на Капитолийския рид, с цел да разубеди сенаторите, само че несполучливо. Не оказа помощ и фактът, че на 12 юни компанията удостовери, че ще извърши изискванията. Търговията с акциите на ZTE беше възобновена на 13 юни и незабавно нови 3 милиарда $ бяха отписани от пазарната й капитализация. В момента групата се прави оценка на към 19.6 милиарда $.

Така ориста на ZTE остава неразбираема – Тръмп няма да желае да се раздели с разменната си монета и да употребява шанса да направи дребен комплимент на Си Цзинпин, а Конгресът няма да се откаже от опцията да постави бърз завършек на софтуерна компания, която напълно скоро ще създава на ниска цена телекомуникационно съоръжение за американските телекоми. А някъде там, сред разногласията във Вашингтон и договарянията сред Белия дом и Пекин, в провинция Гуандун, остава ZTE в ролята на котката на Шрьодингер – жива и мъртва по едно и също време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР