Зрители на NOVA сигнализираха, че при подаване на документи за

...
Зрители на NOVA сигнализираха, че при подаване на документи за
Коментари Харесай

Разбираме за санкции на пътя чак при смяна на лични документи

 Зрители на NOVA алармираха, че при подаване на документи за задгранични паспорти са получили уведомление, че имат неплатена санкция по Закона за придвижване по пътищата. При опит да схванат каква е, блъснали на камък. На гишето нямали информация за глобата, а на онлайн портала на Министерство на вътрешните работи пишело, че нямат никакви нарушавания.

Цветомира и Дилян са решили тази година да почиват в чужбина. Планирали са фамилната им почивка да бъде в Турция. Разбират, че паспортите им изтичат и отиват да ги възобновят. Очаква ги неприятна изненада - дамата зад гишето ги осведоми, че имат фиш за превишена скорост.

" Оказа се фиш на мое име. Не знаех за него. За да ми издадат паспорта, би трябвало да заплатя тази санкция, която ми е наложена от КАТ. Когато попитах дали мога да платя при тях, те ми споделиха, че не може. Получих само едно съобщение, където на никое място не написа номера на фиша и аз действително няма по какъв начин да платя за него ", разказа Дилян Николов.

Никой не им изяснява могат ли да получат паспортите си, в случай че не платят фиша. Двамата стартират да го търсят в онлайн портала на Министерство на вътрешните работи.

" Там ми излиза, че нямам отговорности, което ми е необичайно тъй като един час по-рано дамата на гишето в паспортното ми сподели, че имам санкция. Реално я няма в системата ", поясни Дилян.

За да открият номера на фиша, Дилян и Цветомира стартират да звънят в отдел " Пътна полиция ". След многократни позвънявания се чува женски глас.

" Представих се, споделих й, че доста бих желала да схвана каква ни е санкцията. Уведомени сме, само че няма никакви елементи и не мога да я платя ", разказа Цветомира Колева.

След първичен отвод и дълъг диалог получава номера тайно. Оказва се, че документът, който са получили на гишето за издаване на лични документи не е публично връчване на санкцията.

" Това е просто съобщение, с което жителят получава сведение, че има неплатени санкции ", заяви инспекторът в отдел " Пътна полиция " към ГДНП Мария Ботева.

А невръчените фишове не излизали в системата без точния номер на санкцията.

За да получи публично фиша, Дилян е трябвало да отиде персонално в КАТ. И едвам тогава, като разбере номера, да заплати онлайн през системата.

От полицията споделят, че даже и да не си платят санкцията, фамилията е щяло да получи паспорти, тъй като в закона в действителност няма текст, по който да се стопира издаването им поради неплатени санкции.  Преплували административния океан в България фамилията на Дилян и Цветомира умерено ще се отдаде на отмора в чужбина, само че остава въпросът им - Защо би трябвало да изтече период на паспорт, с цел да се разбере, че има насъбрана санкция по Закона за придвижване по пътищата и за какво е толкоз комплицирана процедурата по заплащането й?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР