Зрител на bTV сигнализира за поругаване на гробовете на първите

...
Зрител на bTV сигнализира за поругаване на гробовете на първите
Коментари Харесай

Разкопано ли е старо гробище за провеждането на военна възстановка?

Зрител на bTV алармира за поругаване на гробовете на първите умряли поданици на град Троян. Целта е за повторно на този терен да се организира военна възстановка.

Снимка: btvnovinite.bg

След първата възстановка на мястото останали доста отпадъци. Сега уголемяват терена и в окопите са се появили каменни кръстове.

„ Хубаво е да се забавляваме с военни възстановки, само че няма смисъл да го вършим на гробове на починали в същински борби. Срамно е! " – разяснява още Георги Колев, който е подал сигнала.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В съпоставяне с предходната година окопите са удължени и са повече на брой.Теренът е уголемен и това очевидно е изровило надгробните кръстове. Как тъкмо са избрали този терен нямам визия! Троян е заобиколен от прелестни поляни, подобаващи за тази цел, а те са избрали място тъкмо до града, църквата и в остаряло гробище! Те знаят доста добре, че това са остарели гробове и че наоколо е първата троянска черква ", показва още Георги Колев.

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Йовчевски, уредник на мероприятието, уточни в предаването „ Тази сутрин”, че на мястото, на което се прави възстановката, не е имало гробище. На това място в никакъв случай не е имало сражения, твърди още той.
Съхранената история за Съединението: Какво описват документите за четата от Голямо Конаре Катерина Чобанова е посветила десетилетия в търсене на сведения за произхода на родовете от село Голямо Конаре
„ Нашето сдружение не поругава гробища, а в противен случай – ние възвръщаме войнишки монументи. Миналата година направихме монумент на ген. Владимир Вазов в централната част на града”, сподели Христо Йовчевски.

По думите му през 70-те години в една част от тзи терен, който е 26 дка, има остаряло гробище, само че е взето решение да бъде изместено. Старите монументи обаче, които към този момент са беле счупени, остават на място.
Отбелязваме 134 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България Кулминацията на празника се чака да бъде в Пловдив
„ Миналата година, преди да стартираме възстановката, заснехме деликатно фрагменти – къде отиваме, и какво има на този терен. На тях се вижда, че няма гробове, както няма и паметник”, безапелационен беше Христо Йовчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Калистерски, ръководител на сдружението „ 34 пехотен Троянски полк”, изясни, че на 22 септември, по случай деня на Независимостта на България, те ще създадат възстановка на тематика „ Последни дни на войната”. Тя ще обхване двете съществени борби, които води нашата армия в пследните дни на Първата международна война – на Добро поле, а другата ще е Дойранската борба.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР