Зрелостниците подали заявления за явяване на матура по български език и

...
Зрелостниците подали заявления за явяване на матура по български език и
Коментари Харесай

От МОН с важна информация за матурите

Зрелостниците подали заявки за явяване на матура по български език и литература (БЕЛ) са 52 650, а за втори ДЗИ - 41 716, оповестиха от пресцентъра на министерството на образованието и науката, написа novini.bg.

За изпита по избор заявление са подали 888 възпитаници, а да държат изпит за  приемане на Степен на професионална подготовка (СПК) искащите са 10 421 възпитаници.

Квесторите за изпитите са 10 500 за изпита по БЕЛ, 9 500 за втория ДЗИ и 600 квестори за изпита по избор. Квесторите ще обезпечават пропускателния режим на входа на учебното заведение. Учениците би трябвало да носят персонална карта и служебна записка за допускане. В класните стаи се обезпечават двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на тъкмо избраните за тях места в залите.

За ДЗИ по БЕЛ са обезпечени 4143 зали в 677 учебни заведения, като в тях са включени и две учебни заведения в чужбина. За втория ДЗИ са планувани 3861 зали в 608 учебни заведения, а за изпитите по избор залите са 174 в 61 учебни заведения.

Министерството на образованието и науката е подхванало нужните ограничения за безпроблемното осъществяване на всички изпити, като с изключение на квестори за естественото протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се организират изпити и ще се развъждат изпитните материали, е обезпечено и видеонаблюдение, с цел да няма опити за преписване и нарушение на разпоредбите за изпитния ден.

На зрелостните изпити се употребява писалка с черен цвят.

ДЗИ не престават 4 астрономически часа.

Матурите по български език, по непознат език и всички публични науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специфични просветителни потребности работят в обособени зали и имат два спомагателни часа за работа.

За математика и естествени науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература е на 21 май, а вторият по предмет по желание е на 23 май.

Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни 2019 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР