Зрелостниците могат да полагат изпити за валидиране на компетентности по

...
Зрелостниците могат да полагат изпити за валидиране на компетентности по
Коментари Харесай

МОН: Разширяват се възможностите за полагане на изпити за валидиране на умения

Зрелостниците могат да поставят изпити за валидиране на компетентности по реда на спомагателните матури . Това плануват новите промени в Закона за предучилищното и учебното обучение /ЗПУО/, оповестиха от Министерството на образованието и науката /МОН/.

Резултатът от всеки сполучливо положен изпит няма да се отразява в дипломата за приключено приблизително обучение, а в настрана уверение .

От идната сесия май-юни 2023 година на изпити за валидиране на компетентности могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали образователен предмет като общообразователен , а не като профилиращ. При валидиране върху образователното наличие за придобиване на профилирана подготовка, вероятни за избор са всички предмети, по които се организира държавен зрелостен изпит /ДЗИ/, в това число български език и литература. Желаещите би трябвало да подадат заявление до началника на районното ръководство на образованието /РУО/. Срокът за това до 21 февруари.

Изпитите за учениците, които се образоват за придобиване на профилирано обучение , са по български език и литература и по изучаван профилиращ предмет. Учениците, които се образоват за придобиване на професионално обучение , поставят наложителен ДЗИ по български език и литература и наложителен държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

Матурата по български език и литература ще се организира на 19 май 2023 г ., а вторият наложителен държавен зрелостен изпит на 23 май 2023 г . Началният час и за двата изпита е 08:30 часа.

Предстои да се утвърдят съответни дати за полагане на спомагателните ДЗИ . Това ще се случи, откакто се обобщят подадените заявки и приключване на едномесечния период за публични съвещания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР