Зрелостниците, които ще се явят на матурата по български език

...
Зрелостниците, които ще се явят на матурата по български език
Коментари Харесай

Фаталната тема 13 на матурата по БЕЛ

Зрелостниците, които ще се явят на матурата по български език и литература, ще пишат есе или интерпретативно съчинение по тематика с съдбовния номер 13. Изпитният вид бе генериран от репортерът на Българска национална телевизия Елиана Димитрова.

Държавният зрелостен изпит се състои от 3 модула. Първият е тест, с който учениците би трябвало да се оправят за 60 минути. Със същото време разполагат и за втория модул, в които има тестова част и свободни отговори. Третият модул е развиването на тематика, за който имат 2 часа.

Зрелостниците ще могат да напущат залата след 60-та минута на изпита. Те имат право единствено на две излизания, които ще бъдат маркирани.

52 650 са деклариралите предпочитание да се явят, само че броя ще намалее, защото част от тях не са позволени, а други може не отидат на матурата.

Авторът и творбата за 41 въпрос ще бъдат оповестени, откакто завърши изпитът, а тематиката - след приключването и на изпита за децата със специфични просветителни потребности.

След 16.00 часа на уеб страницата на министерството ще бъдат оповестени изпитните разновидности и ключ с правилните отговори за изпита. Резултатите пък ще бъдат подготвени до 13-и юни.

Тази година матурите в 12-и клас са разграничени от националното външно оценяване на седмокласниците.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявки за явяване на нея. Изпитът се организира в 4143 зали в 677 учебни заведения, като в тях са включени и две учебни заведения в чужбина. За сигурността на изпита дават отговор 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на учебните заведения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР