Зрелостници съобщиха във Facebook страницата на Матури 2020, че за

...
Зрелостници съобщиха във Facebook страницата на Матури 2020, че за
Коментари Харесай

Зрелостниците пишат по разказ на Елин Пелин на матурата

Зрелостници оповестиха във Фейсбук страницата на " Матури 2020 ", че за 41-та задача на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) се е паднал Елин Пелин. Учениците пишат литературноинтерпретативно съчинение или есе по описа " Чорба от греховете на отец Никодим ".
Очаква се по-късно през днешния ден Министерството на образованието и науката да качи на уеб страницата си отговорите на наложителната матура по БЕЛ.
Припомнете си поучителния роман на огромния наш публицист.
Днешният ден, въпреки и елементарен работен ден, беше превъзходен. Някак празнично се разстилаше небето, някак празнично светеше слънцето, нещо молитвено имаше в тишината на гората, в набожния напев на чешмата. Нещо смирено имаше в походката на черния котарак, който замислено мина през двора и постепенно се качи на чардака.
Ние с отец Сисой седехме до масата под сянката на лозата и се радвахме на тоя прекрасен ден. Пред нас надалеч долу се разстилаше зелената низина на полето, заградено със синкавите силуети на планината и на нейните верижни гористи разклонения, които смирено бяха възправили обли върхове към небето, като че ли се молеха.
Отец Сисой, облегнат на пейката, постепенно и умерено местеше с хубавите си цялостни ръце зърната на кехлибарената си броеница и унесено мълчеше.
През двора мина, запасан с бяла престилка и със съдове в ръка, глуховатият магер.
Отец Сисой му кимна с ръка.
— Готово ли е, готово ли е? — викна му високо и отчетливо той, извади от джебчето на кадифения си колан часовника и го погледна.
— А-а — ще бъде — отговори магерът, направи знак с ръка да имаме самообладание и като не дочака различен въпрос, потегли към магерицата.
Усмивка, сияеща от добрина, озари лицето на отец Сисой.
— Знаеш ли какво ще ядем? — обърна се към мене той.
— Пак някоя сексапил си приготвил, отче — рекох аз, като показах с очи шишето вино, което се изстудяваше в коритото на чешмата.
Това шише, когато стоеше там, всеки път предвещаваше нещо по-особено за обяд. Гювеч, някоя люта овнешка яхния, печено пиле или шишкебап.
— Не — сподели отец Сисой, като постави ръце на масата. — Днес ще ядем нещо просто единствено по себе си, само че цялостно със значение. Днес ще те гостя с супа от греховете на отец Никодим.
Погледнах го учудено и похвално за хубавата смешка.
— Не се майтапя, общителни — сподели отец Сисой и наведе умислено глава. — Казавм самата истина — през днешния ден ще ядем супа от греховете на отец Никодим. Ето, година към този момент става, откак, царство му небесно, почива бедният там в манастирските гробища под дюлата, която самичък бе садил и отгледал. Скромността му в живота спомогна скоро да се не помни името на тоя добър човек, чиято душа е живяла в боязън пред бога и в влечение за райските богатства, като се е бъхтала в безпокойство.
Заварих го тук година преди гибелта му, стар, само че непокътнат, здрав и крепък. Като че ли в този момент виждам да минава през двора неговата едра, висока, права, широкоплещеста фигура, която не можеше да влезе в черковната врата, в случай че не се понаведе. Той вървеше тежко, постепенно и значимо като патриарх. В неговите необятни кръгли очи, над които се надвесваха като лозници гъсти вежди, имаше мистериозен, чудноват и чудноват взор, който не отговаряше на силата, що излъчваше неговата външност. Сутрин, когато излизаше от сянката на своята килия и спираше пред черковната врата да се прекръсти, по необятните му рамене, върху които се опъваше обезцветеното му остаряло расо, слънчевите лъчи падаха като въз хребета на някоя планина. И мене, боже, елементарни ме, всеки път ми се струваше, че на тоя човек не прилича да се моли, тъй като изглеждаше по-силен от всички грехове, против които не трябваше да подвига пръсти, събрани за кръстене, а подписани в пестник.
Отец Никодим живееше уединен в дребната си стаичка и не пожела да поддържа връзка с мене. Хранеше се самичък, постоянен и прецизен бе на всички служби, на утринните и вечерните. С обич и усилия той отглеждаше цветята в градината и изключително обичаше белите рози, от които тук е насадил разнообразни типове. През хубавите майски утрини, когато тия рози нацъфтяваха и дворът като че ли се изпълваше с дребни бели ангелчета, отец Никодим слизаше сред тях, дълго се разхождаше, миришеше ги и откъсваше единствено една. Интересно бе, че тая роза всеки път намираха оставена на пейката зад манастирската ограда, гдето се простира най-хубавата морава. Днес към този момент знам, че тая чудноватост не е била без значение, въпреки и да е забулена в загадка.
През хубавите пролетни и летни дни отец Никодим множеството време прекарваше с въдица около реката. Това беше неговата пристрастеност. И аз нямам доверие да има по-голям ловджия на пъстърва риба. Той скиташе из сенчестия дол около реката, провираше се из гъстака, който покрива крайбрежията й, катереше се по огромните обли камъни, зеленясали от епохи, и не знаеше отмалялост. В такива дни той пропущаше вечернята. Но доста хора са го виждали, че като чуе камбаната, оставя въдицата, изправя се и се кръсти, до момента в който звънът заглъхне.
Отец Никодим бе пристигнал в манастира още юноша, на двадесетгодишна възраст, и си е бил все подобен чешит. Много пъти са му предложили да стане свещеник, само че той смирено е отказвал.
Сега той почива укротен под своята дюла, която е навела над него кичестия си шубрак, обсипан с млад и зелен още плод. А ние ще ядем супа от неговите грехове.
Отец Сисой се усмихна умно, повдигна ръце, с цел да се пернат дългите ръкави на расото му, и продължи:
— Вчера в дъното на едно прикрито долапче в килията на отец Никодим, която в този момент е празна, се откри едно гърне, цялостно с боб, захлупено с молитвеника на починалия. Всяко зърно поотделно бе завито в брошура.
Върху първата бяла страница на молитвеника пише…
Отец Сисой извади от пазвата си дребна, със остаряла подвързия книга и прочете: „ За всяко мое провинение, с дело или с помишление, оставям тук по едно бобено зърно — черно за непростимите и бяло за тия, които хвърлят душата ми в подозрение и мисълта ми не може да разграничи грях ли са, или не. За черните пред бога се разкайвам надълбоко, за белите се апелирам за амнистия. “
Отец Сисой затвори книжката, постави я на масата и извади от джеба си една забрадка, в която бе увито нещо. Като я разви, той изтърси от нея на масата цялостен куп дребни смачкани книжки, които се пръснаха от въздишката му.
— Това са книжките, с които бяха обгърнати фасулените зърна. На всяка от тях е написан прегрешението, който отец Никодим е сторил. Прочетох ги едно по едно и виждам, че душата на бедния духовник може би се е терзала на вятъра и че господ милосърден е приемал молитвите му с богатства и добродушна усмивка. Нека прочетем някои:
„ Спомних си за светския живот и за младостта си. Спомних за любовта си, която стана причина да постъпя в манастира. Спомних за тая, която обичах, и за белите рози, с които тя обичаше да се кичи “ — черно зърно.
„ За спомен на нейните бели рози насадих в градината три “ — черно зърно.
„ Върху пейката на ливадата зад манастира оставям всеки ден всеки ден по една бяла роза за тоя, който я откри. Нека й се радва една непозната душа, както се е радвала в миналото тя “ — бяло зърно.
„ Една мисъл не ми дава мира — за какво избягах от живота. Спасих ли себе си, или се погубих? “ — бяло зърно.
„ Като избавя човек душата си, не погубва ли тялото си? “ — бяло зърно.
„ Мисля и не знам кое е висшото в индивида — душата или тялото. Не са ли те в действителност неразделни и не тържествува ли душата пред влеченията радостни на тялото? “ — бяло зърно.
И така, във всички написани книжки, пущани в гърнето, бяха маркирани не сторени грехове, а мемоари от млади години, мисли, които са раждали подозрения, и подозрения, които са мъчили душата на починалия отец Никодим.
Като прочете книжките, отец Сисой ги прибра грижливо, уви ги в кърпата си, турна ги в джеба и като ме погледна въпросително, сподели:
— Какво нещо е човек!
— Черно зърно — отговорих аз.
— И черно, и бяло — усмихна се отец Сисой.
В това време магерът почна да подрежда масата, тъй като беше към този момент обед, и донесе една огромна чиния с димяща и ароматна супа от боб, която бе прошарена от бели и черни зърна.
— Ето, тая супа е от греховете на отец Никодим. А пък виното, което се изстудява там, рекох да пием за господ да елементарни на положителния духовник — сподели отец Сисой и ме предложения да обядваме.
Междувременно първите реакции на някои зрелостници са, че разказът ги е изненадал, като не са очаквали тъкмо това произведение. Преди матурата догатките варираха от Христо Ботев до Димчо Дебелянов, като по традиция и тази година имаше закачки с подправени профили на огромните наши поети и писатели, които предизвестяват учениците да четат текстовете им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР