Зрелостничката от СУ Д. Чинтулов в град Бургас, която ще

...
Зрелостничката от СУ Д. Чинтулов в град Бургас, която ще
Коментари Харесай

Ученичка тръгна на изпит по философия, но я пратиха на непонятната биология. Грешка в системата ли е?

Зрелостничката от СУ " Д. Чинтулов " в град Бургас, която ще отбележим с букви Д. С., е изпаднала в неприятната обстановка да подаде поръчка за матура по български език и философия, а три дни преди изпита момичето схванало, че ще би трябвало да държи изпит по биология - материал, върху който не е съсредоточила вниманието си за матура, написа burgasinfo.com. Нейната майка Жанета пожела да опише историята й. Ето какво сподели дамата:

„ В сряда, преди изпитите, щерка ми е получила фиша, в който е упоменато къде ще се явява на матура. Тогава вижда, че вместо философия и български – двата предмета, които е декларирала авансово да се яви на изпит, написа биология. Тя ми се обади доста смутена и разплакана. Оплакала се е в учебното заведение, там ѝ споделят, че грешката е непоправима ", споделя майката. Момичето се оплакало в учебно заведение. „ Госпожо, аз не мога да си взема матурата, аз не съм готова по този предмет, а по различен “, е проплакало момичето, което среща страдание, само че ѝ казвали, че има два дни да се приготви за изпита по биология и просто би трябвало да го вземе. Всичко е в системата и няма какво да се направи по въпроса “, споделя майката Жанета.

Според пострадалите не е отговорен този, който е вкарвал данните в компютъра, а оня, който е диктувал, с цел да се получи тази неточност. Димона е била доста смутена този ден, тъй като е неподготвена за матурата, която и следва. " Не упрекваме персонално никого, само че щерка ми беше доста огорчена, плачеше ", сподели майката.



„ Аз бях толкоз възмутена от това. Тя говореше през слзи, когато ми се обади по телефона, с цел да ми каже какво е станало. Класният й началник и той се разстрои, доста искаше да помогне, не знаеше акво може да направи. Дадоха ми телефони, звънях на хора в Инспектората. От там ми обясниха, че няма време и нищо не може да се направи по въпроса. Запознати са със случая, само че времето не стига, с цел да се прати до София писмо. Казаха, че просто би трябвало да си научи по предмета и да си вземе изпита “, продължава описа Жанета. Димона е получила фиша с матурите в сряда, а изпитите ѝ са били в петък по български език и в понеделник по биология. През двата почивни дни момичето трябвало да научи целия материал по биология, с цел да си вземе матурата. Ходила и на съвещания с учителката. Зрелостничката съумяла да се приготви, макар късия период и съумяла да си вземе матурата по биология.

Подобна обстановка обаче може да се окаже съдбовна при кандидатстване по-нататък. Потърсихме инж. Виолета Илиева, шеф РУО, Бургас, която споделя, че родителите и учениците би трябвало да бъдат изключително деликатни, да наблюдават периодите и нужните процедури, с цел да не озоват на изпит, по който не са готови. „ Когато се реагира незабавно се написа отчет, минава през съгласователна политика. Не е изолиран случай, случва се рядко, само че се случва. Веднага се реагира и се осведоми Комисията по държавните зрелостни изпити, която се разположена в Инспектората. Но това би трябвало да стане в рационални периоди “, споделя инж. Виолета Илиева какво би трябвало да се направи при пораждане на сходни недоразумения.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР