Зрелищната експлозия на мегаракетата Starship на SpaceX, минути след като

...
Зрелищната експлозия на мегаракетата Starship на SpaceX, минути след като
Коментари Харесай

„Успешен провал“: Избухването на ракетата Starship носи опит

Зрелищната детонация на мегаракетата Starship на SpaceX, минути откакто тя излетя от стартовата си площадка при първия тестов полет, е най-новата ярка илюстрация на бизнес формулата за „ сполучлив неуспех “, която служи добре на компанията на Илон Мъск, споделиха специалисти в четвъртък, представени от Reuters.

Вместо да гледат на огненото раздробяване на колосалната система Starship от последващо потомство на Мъск като на спънка, специалистите споделиха, че трагичната загуба на ракетния транспортен съд ще помогне за ускорение на развиването на транспортното средство.

Кадри на разпадащата се ракета, която избухва в небето на височина към 20 благи, преобладаваха в медийното пространство.SpaceX призна, че няколко от 33-те мощни мотора Raport на Super Heavy са се развалили при издигане и че ракетата-носител и Starship не са съумели да се разделят, както е проектирано, преди злощастният полет да бъде преустановен.

Но ръководителите на SpaceX, в това число Мъск - създателят, основен изпълнителен шеф и основен инженер на основаната в Калифорния ракетна компания - приветстваха тестовия полет за реализиране на главната цел, като в същото време даде обилие от данни, които ще допринесат за развиването на Starship.
Успехът идва с практиката
Най-малко двама специалисти по аерокосмическо инженерство и планетарни науки, които разговаряха с Reuters, се съгласиха, че тестовият полет е донесъл изгоди.

Това е типичен сполучлив неуспех на SpaceX “, сподели Гарет Рейсман, професор по астронавтическо инженерство в Университета на Южна Калифорния, който е някогашен астронавт на НАСА и също по този начин е старши консултант на SpaceX.

Рейсман назова тестовия полет на Starship признак на тактика на SpaceX, която отличава компанията на Мъск от обичайните аерокосмически компании и даже от НАСА посредством „ това разбиране на неуспеха, когато следствията са дребни “.

Нямаше астронавти на борда за полета и ракетата избухна съвсем напълно над водата от оборудването на Starbase на крайбрежието на Персийския залив в Южен Тексас, с цел да се избегнат вероятни пострадвания или материални вреди от падащите парчета.

„ Въпреки че тази ракета коства доста пари, това, което в действителност коства доста пари, са заплатите на хората “, сподели Рейсман часове след изстрелването в четвъртък.

По думите му SpaceX икономисва повече пари в дълготраен проект и лишава по-малко време за идентифициране и поправяне на инженерни дефекти, като поема повече опасности в процеса на разработка, вместо да държи „ огромен екип да работи години и години и години, пробвайки се да го направи съвършен “.

Бих споделил, че графикът за превозване на хора (на борда на Starship) е интензивен сега спрямо това, което беше преди няколко часа “, сподели Райсман.

Планетарният академик Таня Харисън, помощник в Космическия институт на Университета на Британска Колумбия, сподели, че изчистването на кулата за изстрелване и изкачването през сериозна точка, известна като оптимално аеродинамично налягане, са огромни достижения при първия полет на такава огромна, комплицирана система за изстрелване.

Това е част от процеса на тестване “, сподели тя в изявление. „ Има доста злополуки, които се случват, когато се пробвате да проектирате нова ракета. Фактът, че тя въобще се изстреля, направи доста хора в действителност щастливи. “

Тя сподели, че рисковете от един полет са дребни спрямо амбициозните облаги, заложени на карта.

Това е най-голямата ракета, която човечеството се е опитвало да построи “, сподели тя, добавяйки, че тя е проектирана да транспортира повече товари и хора до и от дълбокия космос, в сравнение с всеки действителен галактически транспортен съд.

Докато НАСА работи върху задача за добиване на проби от марсианска почва и минерали, събрани от марсохода Mars Perseverance, Starship ще придвижи доста тонове канара, както и ще транспортира десетки астронавти и цели лабораторни уреди до и от Луната и Марс, сподели Харисън.

Мъск разгласи, че Starship е от решаващо значение за задачите на SpaceX за междупланетно проучване, както и за по-близкия бизнес с изстрелване с комерсиални спътници, научни телескопи и вероятно плащащи астро-туристи, от които се чака да употребяват ракетната система за многократна приложимост за пътувания до космоса.

Позовавайки се на бързия ритъм на развиване на SpaceX, водеща до десетки комерсиални задачи годишно с работната ракета за ниска околоземна орбита, Falcon 9, Харисън споделя:

Няма да се изненадам, в случай че изпратим хора на Марс с Starship през идващото десетилетие. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР