Зрелищна акция отпреди 7 години завърши с административни глоби от

...
Зрелищна акция отпреди 7 години завърши с административни глоби от
Коментари Харесай

7 години по-късно: Глоби от по 5000 лв. за 7 митничари, искали пари от шофьори

Зрелищна акция отпреди 7 години приключи с административни санкции от по 5000 лева за 7 митнически чиновници, след решение на Апелативния профилиран углавен съд.

Според обвиняването митничарите желали разнообразни суми за почерпка от преминаващи водачи на пункт Лесово. Случаят е от 2014-а годината. Спецпрокуратурата през днешния ден въпреки всичко регистрира края на делото като триумф, тъй като на първа инстанция митничарите са били оправдани.

Дребни суми от 10 до 20 лв. до по-сериозни - 400 евро. Толкова прибирали от водачи, съгласно обвиняването, арестуваните през 2014 година митничари. Подбирали най-вече жители от страни отвън Европейски Съюз - украинци, молдовци, турци.

" Аргументът им е почерпка, за кафе. Най-различни места, да вземем за пример в кабели, като копирни машини, под дърво и камък са скривали най-различни суми. Евро, долари, турски лири - тези пари са отнети в интерес на страната ", съобщи прокурор Георги Мойсев.

Митничарите обаче по този начин и не са били упрекнати за приемане на рушвет.

" Тъй като не са арестувани по време на приемане на рушвет от съответно лица, а при разпределение на събраните суми, които цялата промяна събира дружно и предава на несъмнено лице, което разпределя събраната сума сред митническите чиновници ", изясни прокурор Георги Мойсев.

Първоначално митничарите са били отстранени от служба, само че по-късно още веднъж са възобновени. От спецпрокуратурата обаче са удовлетворени, че на втората инстанция присъдите са неоправдателни.

" Без значение е наложеното наказване, въпросът е неговата неотменимост. Всъщност значимото е, че лицата са приети за отговорни и са наложени санкции, каквито е планувал законодателят ", сподели прокурор Георги Мойсев.

Решението на Апелативния профилиран съд е дефинитивно. Днес магистратите от двете профилирани съдилища регистрираха активността си. Спецсъдът се дефинира като най-натоварения областен съд в страната през предходната година. През 2020 година са постъпили близо 6500 каузи, от които 174 истински и 6244 частни. На втора инстанция -в Апелативния познавач съд са постъпили 680 каузи.

" Механичната съпоставяемост на натовареността на съдиите в АСНС с тази на останалите апелативни съдии в страната, е неуместно, защото преглеждаме най-вече каузи с огромна фактическа и правна опция, с огромен брой подсъдими, с доста повдигнати обвинявания, разпитват се голям брой очевидци и движимости лица, което произтича от предмета на делата ", изясни Георги Ушев - ръководител на Апелативния профилиран углавен съд.

Специализираните магистрати още веднъж показаха угриженост какво ще се случи с работата им, в случай че бъдат закрити познавач съдилищата. Ако това се случи, съгласно тях доста познавач съдии могат да се окажат намалени в длъжности, заемани преди 10 години, без да са допускали нарушавания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР