Зовът на дивото и дружелюбността на домашната котка се съчетават

...
Зовът на дивото и дружелюбността на домашната котка се съчетават
Коментари Харесай

Савана – дружелюбната дива котка

Зовът на дивото и дружелюбността на домашната котка се съчетават в породата Савана. Историята стартира през 80-те години – по-конкретно през 1986 година, когато на бял свят се появяват първите две котенца от този тип. Саваната е кръстоска сред дивия африкански сервал и домашната котка.

От необикновената двойка на мъжкия сервал и женската котка се появили не чак толкоз дребни котенца, като по външна багра приличали повече на татко си. Котките от типа савана доближават до 15 кг, имат дълги уши и доста красиви шарки. Растейки, животинчетата получават много яростен външен тип, само че пък са извънредно отзивчиви и привързани към своите стопани.

Тези хибридни котки се смятат за другоземен домакински любим – нещо като това да имаш вкъщи скункс или игуана. Саваните имат много внушителни размери – могат да доближат дължина до над 3 метра, а килограмите им варират сред 7 и 15 кг. Огромните котки могат да скачат извънредно високо и далеко, спрямо всички свои братовчеди.

Саваните могат да скочат на височина над два метра – тази специфичност е завещание от таткото. Известно е, че сервалът има най-голям отвесен отскок от всички диви котки. Разбира се, този обсег издига саваната на първа позиция по отскоци, спрямо всички останали домашни мъркащи любимци.

Заради огромните си размери саваните наподобяват много рискови, само че в действителност са доста любвеобилни и отзивчиви любимци. Като цяло са доста общителни и обичат да си играят във водата. Характерът на саваните припомня на характера на куче – те са доста предани към своите стопани и общо взето ги следват непрекъснато из дома. Разбира се, генът на домашната котка, която е известна с егоизма си, също е част от саваната. Трябва да се има поради, че ноктите на това животно са извънредно остри. Ако реши да се докопа до дивана и да почеше ноктите си, просто си поръчайте нова мебел.

Саваната наподобява на домашната котка и по вроденото ѝ любознание – обича да отваря шкафове и да стига сякаш недостъпни за нея места.

Интересното за саваните е, че могат елементарно да бъдат научени да се разхождат на каишка. Забележителните котки могат да бъдат открити на цени от към 12 хиляди $, а повода за високата цена е, че саваните се развъждат доста мъчно. Всъщност цената на тези котки може да доближи до над 25 хиляди $. Женските екземпляри са с по-висока цена от мъжките.

Малките от тази порода също се отглеждат мъчно, а най-често се ражда едно само коте, което също качва цената. Има някои страни по света, където развъждането на савана в домашни условия е изцяло неразрешено, защото тези котки са считани за рискови. Това са Англия, Съединени американски щати, Грузия.

 Саван

Аргументите за възбраната най-общо включват това, че въпреки и родена от домашна котка, това е див образец, който във всеки един миг може да реши да демонстрира рисковата си страна. Саваните са доста забавни освен поради външния си тип – от време на време издават тон, който е отъждествен на змийско съскане, което би могло да стресне хората. Този необикновен тон припомня на елементарното котешко неодобрение, само че при саваните е по-интензивно.

Собственици на този тип котки изясняват, че любимците им обожават да скачат – качват се съвсем без изпитание върху дрешници, хладилници и въобще всевъзможни високи мебели вкъщи. Все отново приказваме за до някаква степен пума, по тази причина притежателите на саваните предизвестяват всички, които желаят да си вземат такава котка вкъщи, да внимават по какъв начин поддържат връзка с нея. Желателно е към саваната да се подхожда освен с нараснало внимание, само че и със успокоение.

Въпреки своята любезност саваните могат да живеят, без да имат компания непрекъснато. Що се отнася за грижите за саваната – хората, които развъждат този тип котки, и учените настояват, че тази дива порода се гледа много мъчно. Собствениците на савани обаче споделят, че тези котки се гледат тъкмо както другите мъркащи любимци. Единствената разлика е, че грижите са два пъти по-големи, в сравнение с за елементарните писани.

Грижата за козината на саваните е същата, както на останалите котки, а същото се отнася и за храната – саваните не са по никакъв начин придирчиви към това какво ще им сервирате. Те са считани за котки, надарени с положително здраве - допуска се повода за този факт е хибридният им генезис.

Животът с този тип писана е неповторимо прекарване и всеки ден е някакво премеждие. Играта им с водата е изключително забавна – сложете им огромна купичка с вода, не се учудвайте, в случай че стартират да гребат от нея с лапи и да се плискат.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР