Зорница Личева за Access MBA Съвременният бизнес се нуждае от лидери,

...
Зорница Личева за Access MBA
Съвременният бизнес се нуждае от лидери,
Коментари Харесай

Кои умения, преподавани от MBA, са най-ценени от работодателите?

Зорница Личева за Access MBA

Съвременният бизнес се нуждае от водачи, способни да взимат решения в един бързо изменящ се свят, който в наши дни претърпя цялостна промяна, навлизайки в цифровата епоха. Многобройните нови специалности, появили се през последните няколко години, са доказателство за непрекъснато изменящия се профил на работната мощ. Обработката на огромни масиви от данни, машинното образование и изкуственият разсъдък последователно набират огромна известност в света на бизнеса и в следствие бизнес академиите стартират да ги включват в MBA стратегиите си. Въпреки че бизнес учебните заведения се преценяват с новите трендове, те въпреки всичко остават правилни и на тези умения, които се смятат за съществени и непрекъснато търсени от работодателите по целия свят, когато се търсят хора за мениджърски позиции.

„ Меките “ умения са високо ценени от работодателите

Всяка година „ Файненшъл таймс “ прави анализ и групира качествата, които се ценят най-високо от интернационалните компании, които наемат MBA дипломанти. Резултатите от техните последни проучвания, оповестени през септември 2018 година, демонстрират, че така наречен „ меки “ умения – персоналните качества, които не се поддават на оценка или на образование – са най-ценени от работодателите. Примерите включват способността да се работи в екип и измежду хора от друг генезис и култури. Независимо от промишлеността или съответната позиция, която един ден ще заемете, отличната екипна работа е от първостепенно значение за триумфа на компанията като цяло.

Годишните проучвания, извършени от GMAC (съкращение за Комисия за осъществяване и банкет на изпитите GMAT) също разкрива, че интернационалните организации търсят да наемат MBA дипломанти с добре развити меки умения. В техния отчет от 2016 година се показва способността на даден чиновник да се впише добре в културата на дадена организация като най-търсеното качество. Подобно на заключенията на Файненшъл Таймс, екипната работа и способността да се въздейства на останалите също допълват трите най-важни качества за един MBA дипломант. Благодарение на идното събитие Access MBA в София, експертите, които желаят да развиват верните умения за управническа кариера, ще имат опция да се срещнат персонално с представители на някои от най-хубавите интернационалните бизнес учебни заведения.

„ Твърдите “ умения също се ценят

Без подозрение екипната работа, вземането на решения и разрешаването на проблеми са качества, които всички бизнес експерти и водачи би трябвало да възпитават. Независимо от това, вашите механически умения никога не би трябвало да се подценяват в процеса на търсене на работа или през цялата ви кариера. Според отчета на Файненшъл Таймс от 2018 година избрани „ твърди “ умения като програмиране и обработка на данни също са доста търсени от някои работодатели. „ В KPMG от претендентите за позиции в киберсигурността или консултантски екипи за анализирането на данни се чака да бъдат добре готови в езиците за програмиране като Python и R, както и в инструментите за визуализиране на данни като Tableau. “ акцентира редакторът на " Файненшъл таймс ", Патриша Нилсън.

Акцентът върху познания в науките за данните и тяхното анализиране във вашето CV или обобщение сигурно е преимущество, само че поднасянето на вярната композиция от техническа подготвеност и „ меки “ умения е това, което ще ви направи печеливши. „ Едното не може без другото. “ – показва Хермина Куйман, управител по банкет и кариерни услуги в Maastricht School of Management на Нидерландия.

Разлики сред промишленостите

Независимо от изгодите на образованието в определянето на това, което работодателите намират за скъпо, усещането на вашите умения и пълномощия постоянно ще зависи от съответния подтекст. Определено качество може да е доста търсено от хората в дадена промишленост, до момента в който за други браншове могат да са нужни изцяло разнообразни качества.

Тук би било забавно да проучим данните от отчета за търсените работни умения на " Блумбърг ". През 2016 година Блумбърг моли работодатели да изберат пет умения, които считат за „ най-важни “ и още пет, които са „ най-редки “. След това съпоставят резултатите на другите браншове. Например, до момента в който софтуерните умения са били оценени като маловажни в секторите на търговията на дребно, услугите и опазването на здравето, то в браншове като енергетиката и финансите са заели по-предни позиции.

Важно е да се имат поради тези разлики в желанията на промишленостите, както и търсенето по райони, когато решавате към кои MBA стратегии да се насочите. Уменията и компетенциите, които те преподават в последна сметка ще дефинират по какъв начин ще продължите вашата кариера след дипломирането си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР