Зоран Заев заяви в сряда, че ще се оттегли от

...
Зоран Заев заяви в сряда, че ще се оттегли от
Коментари Харесай

Заев: С Петков се разбрахме да решим спора до 6 месеца

Зоран Заев съобщи в сряда, че ще се отдръпна от поста министър-председател на Република Северна Македония при започване на идната седмица. Той чака новият водач на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Димитър Ковачевски да оглави държавното управление, оповестява организация МИА.

Пред TV24 Зоран Заев сподели, че консултациите с съдружните сътрудници ще бъдат приключени тези дни.

Запитан за българското несъгласие, Заев изрази вяра, че новото българско държавно управление ще даде позитивни сигнали.

Новото българско държавно управление встъпи в служба на 13 декември, не може да се чака на идващия ден, на 14 декември, Съветът на Европейски Съюз по общи въпроси да вземе решение, означи Заев. Той уточни, че Република Северна Македония е предала своите отговори, и изрази вяра, че всички недоразумения ще бъдат позволени. Заев сподели, че страната, под управлението на новия министър-председател, е разполагаем за разискване на всички елементи.

Зоран Заев заяви още пред TV24, че е разговарял по телефона с новия български министър председател Кирил Петков. По думите му двамата са се съгласили, че разногласието би трябвало да бъде решен през идващите шест месеца и че би трябвало да бъдат основани работни групи за енергетика, инфраструктура, стопанска система, просвета и опазване на здравето. " Те би трябвало да основат климата за решение на проблемите ", означи Заев.

Той изрази очакване първата междуправителствена конференция с Европейски Съюз да бъде едно от първите огромни достижения на държавното управление, ръководено от Димитър Ковачевски.

Според Заев Република Северна Македония няма потребност от предварителни парламентарни избори. Редовните избори би трябвало да се произведат през 2024 година, припомня МИА.

Страната разполага с увеличено парламентарно болшинство, което има упоритостта да нарасне още в бъдеще. Трябва да дадем на нашия народ, на нашата стопанска система, интервал от две години и половина без избори, с цел да осигурим напредък и развиване без спиране, сподели Заев.

Той чака от новия водач на СДСМ да резервира полезностите на партията, а точно взаимност, независимост, народна власт, тъждество на жителите.

Вчера Зоран Заев съобщи поста ръководител на СДСМ на Димитър Ковачевски в централата на партията в Скопие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР