Зоран Заев произнесе днес реч пред Европейския парламент по покана

...
Зоран Заев произнесе днес реч пред Европейския парламент по покана
Коментари Харесай

Зоран Заев произнесе първата реч на македонски език в Европейския парламент

Зоран Заев произнесе през днешния ден тирада пред Европейския парламент по покана на неговия ръководител Антонио Таяни, като посочи, че това е " първото изявление на македонски министър председател на македонски език " в европейската законодателна институция, съобщи организация МИА.

Пред евродепутати и членовете на Европейската комисия, присъстващи в залата, Заев посочи какъв брой е значимо за Република Македония съглашението с Гърция, с което се взема решение дългогодишният спор за името й, и благодари на гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас.

Македонският министър председател сподели, че референдумът на 30 септември, на който народът ще каже думата си за контрактуваното ново име Република Северна Македония и за участието на страната в Европейски Съюз и НАТО, е " референдум за втора самостоятелност ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Заев, също като гръцкия министър председател Ципрас преди няколко дни, уточни, че решаването на разногласието за името може да послужи като образец за решение на други двустранни разногласия в Западните Балкани, което ще способства за трайна непоклатимост в района и ще приготви страните за интеграция в Европейски Съюз.

" Успешните Балкани са Балканите, интегрирани в Европейски Съюз. Тази визия ни мотивираше да създадем историческа крачка и да подтикнем процесите на помиряване, създаване на единение и съюзничество в района ", сподели Заев, като добави, че инвестицията в Западните Балкани е инвестиция за постоянна, мощна и обединена Европа.

Премиерът сподели, че Република Македония е един тип " умалена Европа ", достоверен модел на функционална мултиетническа народна власт, която всеки ден изживява европейското мото " Обединени в разликите ".

Той направи паралел сред рецесията, която претърпява Европейският съюз сега, и политическата рецесия, през която мина Република Македония, определяйки ги като битка на отвореното общество против властническия шовинизъм.

Заев приключи речта си с констатацията, че македонците желаят да бъдат част от европейското семейство и да имат европейско бъдеще.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР