Зоран Заев - председателят на Социалдемократическия съюз на Македония -

...
Зоран Заев - председателят на Социалдемократическия съюз на Македония -
Коментари Харесай

Можем на Заев спечели изборите в Република Северна Македония

Зоран Заев - ръководителят на Социалдемократическия съюз на Македония - разгласи, че коалиция " Можем " , на която е водач, печели предварителните парламентарни избори в Република Северна Македония, заяви " Ройтерс ".

Според последни данни социалдемократите от " Можем ", които дадоха обещание да обезпечат на Република Северна Македония европейско бъдеще, взимат минимум три мандата повече спрямо обединението " Промяна за Македония ", отпред на която е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски .
 Започнаха изборите в Северна Македония
Започнаха изборите в Северна Македония

Ще продължат 3 дни поради пандемията

По данни на Държавната изборна комисия при обработени близо 94 на 100 от подадените бюлетини социалдемократите водят с 36.1 % от гласовете, съобщи " Ройтерс ". ВМРО-ДПМНЕ е на второ място - с 35.9 % , а етническият албански Демократичен съюз за интеграция се подрежда на трето място - с 10.2 %.

Зоран Заев честити на симпатизантите си успеха и акцентира пред публицисти, че изборът удостоверява волята на съгражданите му да се стартират договаряния с Европейския съюз.

За първи път парламентарните избори в Република Северна Македония се организираха в три поредни дн и, а повода е пандемията от Covid-19.

В някогашната югославска република с население от 2 милиона души се оповестява за общо 8 303 инфектирани с коронавирусна зараза и 393 смъртни случая.

Заев е индивидът, който през 2017 година, сложи страната си по пътя към задачата - участие в Европейски Съюз и който се съгласи да добави " Север " към името й.

Така реши разногласието с Гърция, която повече от десетилетие предявяваше искания към името на Македония и блокираше влизането й и в Европейски Съюз, и в НАТО.

От своя страна съперника на Заев - Християн Мицкоски - се опълчи на смяната на името на Републиката и упрекна Заев и съюза му в корупция и в спор на ползи - упреци, които Заев изрично отхвърли.

Припомняме, че през февруари Заев подаде оставка и разпусна Народното събрание, откакто Европейски Съюз отхвърли да дефинира дата за договаряния за участие. Месец по-късно Европейски Съюз разгласи, че договарянията могат да стартират. Той още веднъж не дефинира дата, само че съгласно дипломати най-вероятно огромното събитие ще бъде по-късно тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР