„Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!“ Под

...
„Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!“ Под
Коментари Харесай

Опозицията в Скопие скочи на Заев: Той предаде на българите „най-македонския празник“

„ Зоран Заев съобщи на българите най-големия македонски празник Илинден! “ Под това заглавие електронното издание „ Република “, близко да управлението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, разяснява визитата на македонския министър председател в София и показва, че държавната администрация в Скопие, макар промяната на държавното управление, продължава да работи в полза на партията на Никола Груевски.

„ Република “ напомня последователността на българската позиция за взаимното отбелязване на общите дати от историята, както и отговора на президента Росен Плевнелиев, който върна предлагането на македонския му сътрудник Георги Иванов като към Деня на успеха над фашизма добави Илинден и Гоце Делчев.
Според „ Република “ България има интерес от взаимното отбелязване на годишнини от историята, представяйки ги като общи, в подтекста на цялостната си политика по отношение на Македония, която слага под въпрос съществуването на така наречен македонска нация.

В поддръжка на тази теза изданието цитира изказване на българския дипломат в Европейски Съюз Димитър Цанчев, който пред немски медии е декларирал, че „ македонската нация е основана след 1944 година със сталинистки способи “, само че това „ не може да изкорени българското минало от общата памет “.

„ Република “ написа, че анализите демонстрират, че публична София стои зад всяка дума на дипломат Цанчев, за който „ Македония е географска област, която се разгръща на територията на три страни, по тази причина използването на това географско разбиране като име на новосъздадена страна е обременено с политическа сензитивност измежду съседите, където определението македонец значи принадлежност към тази географска област, а не някаква национална еднаквост. По тази причина това разбиране не може да се употребява като факт за съществуването на македонци като малцинство в България. “

Според изданието мнението на посланика напълно кореспондира с казаното от президента Плевнелиев, че „ Македония би трябвало да влезе в Европа, само че не и македонизма, който като идеология е освен антибългарска, само че и антидемократична “.

Като контрапункт „ Република “ показва мнението на досегашния министър на вътрешните работи на Македония Никола Поповски, който счита „ че договорът за добросъседство не е нужен, тъй като положителните връзки не се градят и подсигуряват на хартия, а с съответни дейности “.

В умозаключение изданието счита, че „ министър председателят Заев е задължен да отговори в какво качество Борисов ще дойде на Мечи камък – дали като гостенин и другар на македонската нация или като политик, който ще натрапва „ българското минало на груповата ни памет “.
Изданието продължава със отговорностите, като счита, че след завръщането си от София „ Заев и неговата делегация би трябвало да разгласят пред целия македонски народ цялостния текст на Договора за добросъседство и какво от него е задоволително и дали от хората се крият детайлности, както в тази ситуация с Тиранската платформа “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР