Зоополоцията в София е спасила кобила и нейното току-що родено

...
Зоополоцията в София е спасила кобила и нейното току-що родено
Коментари Харесай

Зоополицията спаси новородено конче в София

Зоополоцията в София е избавила кобила и нейното преди малко родено конче, което се появило на бял свят в градинка сред блоковете в квартал “Гео Милев” – за тази история споделя във фейсбук Зира Маринова, която е разгласила и фотоси от случката.
Кобилата е теглела циганска каруца, когато почнала да ражда. Събралите се хора извикали екип на Зоополицията.
 новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София  новородено конче в София
Ето целия роман от обществената мрежа, откъдето са и фотосите:

Ще опиша случката, на която бях очевидец през днешния ден. Поучително е!
Цигани с каруца ровят по кофите в София, кобилката обаче е бременна, и очевидно от напъването стартира да ражда. Циганинът я връзва в близката градинка и почва да я бие и да я рита. Човек от отсрещния блок вижда побоя. След малко дъщеричката му го вика – “Тате, нещо става с кончето!” А то- родило… Човекът вика полиция. Когато аз минах оттова, към този момент имаше събрали се хора. Циганката се опитваше да държи кончето на крайници, бяха ги завили с одеала, тъй като духаше писклив леден вятър. Имаше 2 полицейски коли, едната беше на ЗООПОЛИЦИЯТА! Всички се суетяха, не знаехме какво да вършим. Зоополицаите бяха доста отзивчииви, демонстрираха грижовно отношение към животните, само че споделиха, че това им е първият подобен случай, и не се знае какво тъкмо би трябвало да създадат. Непрекъснато се звънеше по телефоните. Кончето трепереше цялото, и с няколко дами го вкарахме в близкия вход с одеалото. То, обаче беше доста гладно, а ние с часове чакахме решението. Казаха, че ще пристигна полицейският конски фургон, с цел да ги вземе, само че в чакането имаше заплаха за кончето. Майката извън също нервничеше. Циганите повикаха околните си с бус да си взимат конете, само че зоополицаите им споделиха да не мърдат. Няколко дами се чудеха какво да вършат с гладното премръзнало конче, купихме шише с биберон, само че не можахме да изцедим мляко, та най-после вкарахме и самата кобила във входа, с цел да се стопли и да го нахрани.Чакането продължи към 2 часа. Накрая пристигна фургон, дознател, и ние, очевидците, отидохме да пишем показания. Аз щях да кажа, че съм чула циганката да споделя най-малко 10 пъти на коня “Че те бием! “, а едно момиче придумах да се реши пристигна да напише, че ги е чула да си приказват, че кончето е отпадък и, в случай че не са ги видели,щели го изхвърлят. Но не се наложи, тъй като младият мъж с детето даде задоволително показания за видяното от него.Натовариха кончето и майката, и споделиха, че отиват в Зоопарка, и че няма да ги върнат на ромите повече.
Което беше благополучие!!
И по този начин, изводите са:
1. Зоополиция има. Те са доста свестни хора, само че към момента нямат урегулирани правила за деяние. Например – те няма къде да приберат бедстващото конче и майката.
2. Трябваше да се потвърждава насилието по член 325б, т.е. трябваше да има следи от принуждение. Затова, обаче,трябва обзор от ветеринар, ние не виждахме извън има пострадвания. Затова трябваше да дадем показания за багра и заканите.
3. Въпросът със собствеността. Циганите бяха подготвени да си ги вземат, тъй като конете са техни…
4. Специално за кучетата – те нямат автомобил, в който да транспортират бедстващо куче, тъй като в техните се возят техните полицейски кучета, и не могат да рискуват да ги заразят.
5. Общинската Зоополиция НЕ работи с частни приюти, по тази причина не се обадиха на Анимал Рескю, които бяха подготвени да вземат конете. Също финансирането на това звено не е доста изяснено. Не могат и да одобряват дарения,както в други страни, с цел да бъдат по-ефективни.
Но…Краят беше благополучен. И още нещо – всички хора, които минаха оттова, демонстрираха угриженост и отношение!
Благодаря на Мая Илиева, която незабавно се отзова с телефони, и на Явор Гечев за препоръките.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР