Зоопаркът в Париж представи пред света своя нов обитател, наречен

...
Зоопаркът в Париж представи пред света своя нов обитател, наречен
Коментари Харесай

Гениална слуз няма мозък, но е с 720 пола

Зоопаркът в Париж показа пред света своя нов жител, наименуван „ капка ”. Многоглавата слуз (Physarum polycephalum ) е жълта на цвят вариация на слузестата мухъл. Прилича на гъба, само че се държи като животно. Живият организъм няма уста, корем или очи, само че има способността на открива и преработва храна, съобщи БГНЕС.
Яркожълто на цвят, слузестото творение може да пълзи със скорост до 4 сантиметра в час. То няма мозък, само че може да взема решение разнообразни задания. А в случай че бъде разрязано на половина, може да съедини още веднъж двете си елементи.
Physarum polycephalum не е нито растение, нито животно, нито гъба. Тази слуз не има мъжки или женски пол, а цели 720 пола. Способна е да се разпада на обособени организми, които след това да се слеят назад в един.
Подобни едноклетъчни същества са се появили преди към половин милиард години, само че за първи път за тях се заприказва през май 1973 година, когато жителка на американския щат Тексас разкрила увеличаващо бързо размерите си жълто леке в задния двор на къщата си. Живият организъм с извънземна осанка бързо стана медийна сензация.
Тексаската „ капка ” почина толкоз бързо, както се появи. Светът не помни за невероятната слуз, само че през 2016 година учените разгласяват проучване, в което настояват, че тази слуз има самобитна памет.
Биолог от Националния център за научни проучвания във Франция споделя, че слузта може да бъде подготвена . Учените са съумели да я научат да заобикаля нездравословните за нея субстанции и откакто повторили опита година по-късно, съществото демонстрирало усвоените привички.
Слузта може също по този начин да взема решение разнообразни проблеми – открива най-краткия път през лабиринт и планува измененията в обкръжаващата я среда.
Първоначално учените са отглеждали слузта в ястие на Петри и са я хранили с овесена каша. След като достигнала избрани размери, те я пресадили върху кората на дърво, от която е почнала да се храни.
В момента „ капката ” е преместена в терариум и може да бъде забелязана от посетителите на зоопарка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР