Зоолози твърдят, че черно-белите райета на зебрите са сложна охлаждаща

...
Зоолози твърдят, че черно-белите райета на зебрите са сложна охлаждаща
Коментари Харесай

За какво служат райетата на зебрите?

Зоолози настояват, че черно-белите райета на зебрите са комплицирана охлаждаща система, тъй като основават конвекционен въздушен поток , който работи като вентилатор, написа в. " Дейли телеграф ".
 
Алисън и Стивън Коб от университета на Найроби са измервали през 15 минути температурата на белите и черните сектори на две зебри, родени на независимост. Те откриха, че в черните райета тя се усилва от 44 градуса Целзий до 56 градуса Целзий.

 зебри iStock/Getty Images
В белите обаче остава непрекъсната - сред 36 градуса и 42 градуса . Според биолозите другата температура на райетата раздвижва въздуха над тях и оказва помощ за по-бързото изпаряване на потта.
 
Зебрите имат и специфичен протеин в козината - латерхин , който разпенва потта им. Това понижава триенето и улеснява изпаряването й.-->

 Зебри ThinkStock/Getty Images

Зоолозите откриха също, че космите в черните сектори могат да настръхнат , до момента в който в белите остават полегнали. Вероятно това също способства за изпаряването. С тези три механизма зебрите се охлаждат.
Според предходни проучвания райетата на зебрите служат за камуфлаж и за отпъждане на мухите. Нестабилният въздух над животните също може да пречи на насекомите да кацат.

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР