Зоолози са провели мащабна акция за описване на вирусите сред

...
Зоолози са провели мащабна акция за описване на вирусите сред
Коментари Харесай

Учени откриха шест различни вида коронавируси на пазари за диви животни във Виетнам

Зоолози са провели огромна акция за разказване на вирусите измежду дивите животни, които се продават на пазари във Виетнам и са разкрили, че повече от една трета от елементарните плъхове и всеки шестнадесети бамбуков плъх са носители на разнообразни варианти на коронавируси, заяви ТАСС.

Тези животни могат да се трансфорат в източник на последваща зараза, пишат откривателите в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

"Открихме, че делът на инфектирани животни бързо пораства по време на придвижването им по комерсиалната верига - от залавянето им до попадането в заведенията за хранене. За минимализиране на рисковете от предаване на тези вируси на хора и от вероятната им рекомбинация, предлагаме въвеждане на серия от ограничения, които да лимитират залавянето, продажбата и превоза на диви животни ", пишат учените.

Коронавирусът SARS-CoV-2, който провокира актуалната пандемия от заболяването COVID-19, може да прониква в организма освен на индивида, само че и на доста други бозайници. Както сочат опити и наблюдения на биолози и ветеринари, новият ковид заразява макак-резус, порове и котки.

Зоолози от Съединени американски щати, Австрия и Виетнам под управлението на Аманда Файн, зам.-директор на американското Дружество за запазване на природата, са създатели на проучването, извършено на 70 скотски пазара и ферми във Виетнам. В страната месото от прилепи, плъхове, някои други гризачи и таралежи са счита за деликатес и постоянно се предлага в първокласни заведения.

Затова виетнамците освен че ги ловят, само че и ги отглеждат във ферми, откъдето те попадат на пазарите за диви животни.

Учените са изследвали кръвни проби и екскременти от дивите животни, предлагани на пазарите. При разбор на над 2000 проби от повече от хиляда гризача и триста прилепа, учените са разкрили следи от шест разнообразни типа коронавируси, част от които са от групата на алфакоронавирусите, близки до причинителите на настинката, а другите - от групата на бетакоронавирусите, към които се отнася и SARS-CoV-2.

"Различни варианти на коронавируси участваха на всички 24 пазара за месо, където се продават живи гризачи. Освен това вируси бяха открити в 60 на 100 от фермите за отглеждане на такива животни и в 94 на 100 от предприятията, които обработват месо от прилепи ", пишат Файн и сътрудниците й.

Най-често вирусите се срещат измежду елементарните плъхове. Учените откриват, че всеки трети проучен гризач е притежател на някакъв ковид и че равнището на заразяване пораства при напредването им в комерсиалната верига. Например към 20 на 100 от плъховете се оказват вирусоносители при залавянето им, а към половината от животните, които попадат в заведенията за хранене, също са заразени
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР