Зоолози от университета в Тел Авив (TAU) в Израел откриха

...
Зоолози от университета в Тел Авив (TAU) в Израел откриха
Коментари Харесай

Откриха животно, което не диша кислород

Зоолози от университета в Тел Авив (TAU) в Израел откриха ново животно - първото известно до момента, което не диша О2 , отхвърляйки досегашните дългогодишни догатки за животинското царство.
 
'Henneguya salminicola' es el primer organismo multicelular descubierto que no necesita oxígeno para vivir. ¿Cómo lo hace?
— Nabla Differential Wear (@delnabla)

Новооткритият тип е паразит, наименуван Henneguya salminicola , оповестява Стъди Файндс. Живее в мускулите на сьомга и се състои от по-малко от 10 кафези. То е обвързвано с коралите и медузите. В един миг от своята еволюция животното е спряло да създава сила посредством аеробно дишане.

„ Счита се, че аеробното дишане е навсякъде при животните, само че в този момент доказахме, че това не е по този начин “, изяснява в медийно известие професор Дороти Хъчън от Училището по зоология на университета. „ Откритието ни демонстрира, че еволюцията може да върви в странни направления. Аеробното дишане е главен източник на сила и все пак открихме животно, което се е отказало от този сложен път. "

Други организми, като гъбички, амеби и ресничести, са изгубили способността си да дишат след живот в анаеробна среда с течение на времето. Проучването на Хъчън демонстрира, че и организмите в животинското царство могат да се развият по този метод в анаеробни среди.
 

È un parassita dei salmoni, vive nel ed è l'unico animale " complesso " che non respira: Henneguya salminicola è privo di mitocondri e sta effettuando un'evoluzione al contrario, pur restando parente di coralli e meduse.

Fonte:
— Notiziario Scientifico (@notiscientifico)

Друг екип от откриватели от Израелско-Американската фондация за научноизследователска активност не откри митохондриални гени в ДНК на органела. Митохондриите улавят О2 в животинските кафези, с цел да се преработят в сила.

Новите открития отхвърлят дългогодишните догатки, че всички животни би трябвало да дишат О2 , тъй като това са многоклетъчни, мощно развити организми, които за пръв път се появяват на планетата, когато равнищата на О2 стартират бързо да се повишават.

„ Все още не ни е ясно по какъв начин паразитът генерира сила “ , сподели Хъчън. „ Може би я черпи от близките рибни кафези или може да има друг вид дишане, като безкислородно, което нормално характеризира анаеробните неживотински организми. “
 

Des chercheurs israéliens ont fait une incroyable découverte: Henneguya salminicola, un parasite de la famille des méduses, peut vivre sans respirer d'oxygène! Reste à savoir d'où il tire son énergie...
— marcel toledano (@marceltolede)

Хъчън счита, че изследването може да бъде решаваща стъпка в еволюционните проучвания.

„ Обикновено се счита, че по време на еволюцията организмите стават все по-сложни и че простите едноклетъчни или няколкоклетъчни организми са предшественици на комплицираните организми “, заключи тя. „ Но в този момент пред нас е животно, чийто постепенен развой е противоположен. Живеейки в безкислородна среда, то е изхвърлило ненужните гени, виновни за аеробното дишане и се е трансформирало в по-опростен организъм. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР