Зоолози от университета в Гронинген, Холандия, установиха, че междувидовата борба

...
Зоолози от университета в Гронинген, Холандия, установиха, че междувидовата борба
Коментари Харесай

Глобалното затопляне ожесточава междувидовата борба при птиците

Зоолози от университета в Гронинген, Холандия, откриха, че междувидовата битка сред птиците се ускорява поради световното стопляне. Колкото повече се покачват температурите, толкоз по-свирепо ще е държанието на обособени типове птици.


Междувидова война към този момент се води сред жалобни мухоловки, които се връщат по-рано от нормалното след сезонна миграция, и огромни синигери, на които мухоловките пречат да се чифтосат.

Друга причина, заради която птици стартират да водят война между тях, са източниците на храна. Учените означават, че борбата за " хранителни запаси ", поради които междувидовата битка непрекъснато ще се усилва през идващите десетилетия, може да докара в най-лошия случай до измиране на обособени типове птици, а в най-хубавия - до понижаване на популацията.

За да опознаят по-добре вариациите в деянията на принуждение, учените са наблюдавали смъртните случаи измежду мухоловки в Холандия сред 2007 година и 2016 година Резултатите посочили, че през най-смъртоносните години синигери предизвикали гибелта на 10%от мухоловките.

Климатичните промени въздействат по друг метод върху двата типа. Тъй като в Европа зимите станаха по-топли, синигерите започнаха да се чифтосват по-рано. Мухоловките не се приспособиха към тези промени, защото прекарват по-голямата част от годината в Африка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР