Зоната за наблюдение за чумата по дребните преживни животни ще

...
Зоната за наблюдение за чумата по дребните преживни животни ще
Коментари Харесай

МВР разследва дали заразата по животните не е умишлена, заяви Порожанов

Зоната за наблюдаване за чумата по дребните преживни животни ще се разшири до 20 километра, от сегашните 10 километра, и в тези райони непрестанно ще се взимат проби от животните. Освен това Министерство на вътрешните работи преглежда версия за съзнателно заразяване . Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, който посочи пред Българска национална телевизия, че задачата е да се види има ли разпространяване на заболяването.

Заразяването може да стане посредством незаконен импорт на заболели животни и по-рядко от хора, които са били в района и не са обеззаразени, сподели Порожанов и добави, че Министерство на вътрешните работи работи и по версия за съзнателно заразяване. Не беше обаче заложен въпрос по отношение на видеа по какъв начин тъкмо се загробват животните и дали се съблюдават всички процедури, с цел да няма разпространяване на болест.

Втори проби би трябвало да бъдат взети и от стадото на Ана Петрова и Тошко Димитров от Болярово , безапелационен беше той. Тяхното стопанство е отделено от Шарково и Болярово и в случай че втората проба покаже, че няма заболели животни, те ще бъдат оставени под надзор.

Непрекъснат надзор би трябвало и ще се прави, сподели той и прикани фермерите да пускат ветеринарите до стадата си. Порожанов е уверен, че БАБХ са свършили своята работа при взимането на пробите от стадата.

Според Порожанов чумата е пристигнала от Турция, където има над 700 огнища. Там животните се имунизират с ваксина, която не е позволена за приложимост с Европейски Съюз. Използването на тази ваксина ще докара до възбрана за търговия на месо и артикули от животните от цялата страна, каквато има и за продуктите от Турция.

Няма да ни е леко, предвижда земеделският министър във връзка развиването на болестта, както и за опасността от африканска чума по свинете, идваща от прилежащите страни.

В Странджа има 22 позитивни проби за заболяването, доказани и от френската лаборатория CIRAD . Разпространението на чумата ще сътвори стопански загуби за целия бранш на овцевъдството. В момента в седем общини има възбрана за търговия с мляко и месо. Стопаните от тези региони могат да продадат продукцията, само че при специфични условия - единствено в района и със специфична щампа. Тези стопани също ще бъдат обезщетени за икономическите вреди, които търпят - по общо 62 лв. на животно.

Собствениците на умъртвени животни ще получат по 190 лв., което над пазарната цена, сподели Порожанов. По проблема с баба Дора той изясни, че е уредил да ѝ бъде предоставено и едно стадо от 100 кози от Карловския балкан. Под страстта на снимащите я камери, тя обаче е отказала, " тъй като нещо не била удовлетворена " , съобщи земеделският министър.

Сега в района следва обеззаразяване - когато няма позитивни проби в общините, ще падне и карантината и може да се възстановят стадата на стопаните.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР