Зоната на Бургаски солници предстои да се развива и облагородява.

...
Зоната на Бургаски солници предстои да се развива и облагородява.
Коментари Харесай

Фестивалът на солта събира идеи за живот край Атанасовското езеро

Зоната на Бургаски солници следва да се развива и облагородява. Тя е на границата сред града и предпазена зона на Атанасовско езеро. Затова акцент в програмата на Фестивала на солта тази година ще е въпросът по какъв начин може да стане това без да се визира ритъма на живот край езерото и с природосъобразни практики при смяната на нежния естествен баланс.

Според настоящия общ организационен проект на Община Бургас зоната на " Бургаски солници " следва да се облагородява и застроява, с цел да се трансформира в място за отмора, спорт и развлечения. " Приемаме, че това е част от развиването на града, само че се питаме по какъв начин е най-добре да се случи, тъй че да се резервира салдото сред природата и човешката активност в това неповторимо място? "

Детска архитектурна работилница " Живот край езерото " ще опитва с децата по тази тематика. " Основната ни цел ще бъде да създадем нова градска конструкция с естествени материали – глина и каквото езерото и плажа ни дават, " изясняват архитектите от Бургас, които ще водят работилницата. Детската работилница стартира на 12 август в 17. ч. 30 в халето на Солниците.

Атанасовско езеро е едно от огромните естествени благосъстояния на град Бургас. То е източник на сол и лечебна луга, само че също дом на редки и застрашени от изгубване птици и влажна зона с интернационално значение. Ето за какво е със статут на предпазена територия.Към момента територията е рядко комбиниране на съхранена природа и човешка активност, която освен не вреди, само че подкрепя опазването на резервата и предпазената околност. За да живеем в естетика с това естествено кътче от нас се изисква да сме положителни съседи: да познаваме жителите му и да почитаме метода им на живот, акцентират уредниците на фестивала.

 Фестивалът на солта събира хрумвания за живот край Атанасовското езеро
© БФ

Организаторите са обезпечили още занимания, ориентирани към децата - пленер " Вдъхновени от езерото ", тези които обичат да рисуват ще показват своя взор върху езерото и птиците и ще се включат в изложбата, която ще бъде подредена вечерта в халето на солниците стартира в 11 ч. с разходка с Влакчето на солта. Пак тогава стартира арт работилницата " Големите животни ", от 13:00 са " Приказки за солта " - четене с доброволците на районна библиотека " Пейо Яворов " – Бургас пред новото пространство " симБиотично ". От 15 ч. българска фондация Биоразнообразие провежда работилница " Определител за облаци ", а от 17 ч. ще има спортни игри със " Зелена Странджа ".

Как да стигнете до Фестивала и каква е цялата стратегия
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР