Зона “Нира Арт представя от 16 до 30 юни 2022

...
Зона “Нира Арт представя от 16 до 30 юни 2022
Коментари Харесай

Дора Драгнева с изложба “Лятно” в Зона “Нира Арт” във Варна

Зона “Нира Арт ” показва от 16 до 30 юни 2022 галерия живопис на варненската художничка Дора Драгнева. След мощния си дебют предходната година в изложба “ЮКА ”, тя радва ценителите с една добре уравновесена сбирка от акрилни платна, обединени към тематиката “Лятно ”. В тях се откриват следите от разнообразните търсения на един създател, който е минал през декоративното, с цел да доближи да високи равнища на абстрактност в своя образен изказ.

“Избрах тематиката “Лятно ” поради свободата, която ми дава да опитвам с цветовете. Изкушава ме съчетаването на цветни зони, които предизвикат у мен чувството за празненство на цвета, за трептене на нагорещения от летния задух въздух, за допиране до тишината на спокойното море. ”

В платната на Дора Драгнева познавачите ще открият отражения от аурата на огромните в изкуството на ХХ век, споделя изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на изложбата. Това са Герхард Рихтер, Джаксън Полък, Марк Ротко, Пиер Солаж, само че тези отражения са пречупени през нейния личен фасон.

Създадени с необятен жест и решителност, нереалните композиции на Дора Драгнева се вписват органично в актуалните интериорни решения със своето овладяно наличие.

Дора Драгнева изминава дълъг и доста любопитен път от строителното инженерство до нереалната живопис. Ключов миг се оказва срещата й с китайската краснопис през 1997 година След рисуването с туш идва увлечението по приложното изкуство. През 1999 година Дора подрежда галерия от авторски килими уникати в изложба „ Артеа “ във Варна. Нейните тъкани са съвременен взор към обичайна геометричност на чипровските и котленските килими. Килимите й се появяват на ревю на приложните изкуства в Пловдив и сграбчват сърцата на дипломати и колекционери от Европа, в чиито домове са и до момента.

Следващ стадий от креативното израстване на Дора Драгнева стартира през 2015 година, когато тя се потопява в магията на акварела. Изучава техниката на Стивън Кронин и основава изящни пейзажи, които стават част от  колекциите на ценители в България, Германия, Канада.

Преди две години варненката посещава Световното мебелно ревю IMM в Кьолн. Там се случва огромното видоизменение в нейния креативен метод. Вижда нереалната живопис в нейната най-благоприятна среда - интериора на актуалния дом и тя става нейната нова и огромна обич. Започва да опитва с разнообразни акрилни техники и по този начин се появяват сегашните й картини, в които търси модерното, ексцентрично лъчение. Вдъхновена е от големите благоприятни условия, които дава на един художник работата с акрил върху платно. Запалена е по безкрайните вариации на техниките при изливането на боите, в които се усъвършенства, и нейната галерия в Зона “Нира Арт ” е доказателство за майсторството, което реализира в тях. Винаги отбелязва поддръжката на фамилията и приятелите си, които отдадено й оказват помощ да се трансформира в успяващ създател.

Картини на варненската авторка са владеене на колекционери от България, Турция и Германия.

Откриването на изложбата е на 16 юни от 18:00 в Зона “Нира Арт ” на ул. “Св. Климент ” 23 Б във Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР