Зомби филмът "Мъртвите не умират" на режисьора Джим Джармуш, с

Зомби филмът "Мъртвите не умират" на режисьора Джим Джармуш, с ...

Джармуш раздели критиците с "Мъртвите не умират".


Зомби филмът "Мъртвите не умират" на режисьора Джим Джармуш, с който беше открит кинофестивалът в Кан, получи смесени отзиви от критиката, предаде Ройтерс.

Продукцията с участието на звезди от ранга на Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, Клое Севини, Селена Гомес, Иги Поп, ще се съревновава за водещата фестивална награда "Златна палма", съобщава БТА.

Действието на "Мъртвите не умират" се развива в малък град, чието население става жертва на зомби апокалипсис. Освен че се придържа към жанра, филмът на Джим Джармуш се прицелва към хората, отричащи климатичните промени, политиката в САЩ и в частност президента Доналд Тръмп, и материалистичния и обсебен от смартфоните свят.Още по тематаФилмът на Тарантино в надпреварата за "Златна палма"2 май 2019 23:306

Любимец на американското артхаус кино и ветеран на кинофестивала Кан, Джим Джармуш все пак трябваше да се изправи срещу суровата критика. "Мъртвите не умират" - първата зомби продукция, с която се открива филмовата проява на френската Ривиера, получи смесени отзиви от критиците. Част от тях не крият недоволството си от тромавия ритъм на филма, докато други оценяват по достойнство остроумните шеги.

Сред основните забележки на филмовите експерти е, че Джим Джармуш не е направил почти нищо, за да освежи твърде експлоатирания зомби жанр.

"Проблемът с филмите, с които се открива кинофестивалът в Кан е, че всички очакват нещо наистина специално", отбелязва кинокритичката Марта Балага.

Питър Брадшоу от в. "Гардиън" описва "Мъртвите не умират" като "забавен, макар и безпосочен рефрен". "Филмът на Джармуш е в опасност да стане жертва на собствен зомбизъм", пише критикът.
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg