Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове

...
Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове
Коментари Харесай

Румен Радев: Зографският манастир отстоява българската вяра, духовност, памет и език


" Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ, освен поради съхранените скъпи ръкописи, икони и артефакти, а тъй като повече от хилядолетие отстоява българската религия, нематериалност, памет и език ", сподели президентът Румен Радев при визитата си в българската духовна и национална реликва православният манастир " Св. Великомъченик Георги Зограф " в Света гора.

Той напомни богатата история на Зографския манастир, в който през вековете следи са оставили Теодосий Търновски, патриарх Евтимий, Козма Зографски и доста други. " Именно тук отец Паисий приключва святата за всеки българин " История Славянобългарска ", която разпали искрата на нашето Възраждане, с цел да се разгори в буйния огън на българското просвещение и битките ни за национално избавление, от които възкръсна България ", сподели Радев.

Света гора епохи наред има своето благотворно въздействие в православната общественост и се надявам, че връзките ѝ с България ще продължат да се развиват и задълбочават, сподели Радев на среща ден по-рано с протоепистата йеромонах Стефан и духовното управление на Света гора – Свещеният Кинотис, формиран от представители на всеки от 20-те православни манастира. " Българските владетели, както и владетелите на други православни страни, са давали своя принос в основаването, укрепването и поддържането на светогорските манастири ", сподели още президентът. Той добави, че от своя страна представителите на манастирските братства в найтежките за православните нации времена са правили просветителска и апостолска задача, подкрепяйки с религия, слово и дело своите православни братя. По думите на президента повече от хилядолетното битие на Света гора като консолидирана православна общественост се дължи на хармоничното съчетаване на управническа автономност на всеки от манастирите с правила за съгласуваност и сливане към общи решения, ползотворни за цялото православно християнство в Югоизточна Европа.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР