Зная, че ще има хора, които твърдят, че ваксинирането срещу

...
Коментари Харесай

Кунчев: Вирусът е по-страшен от ваксината за COVID-19 |

Зная, че ще има хора, които настояват, че имунизирането против COVID-19 е незнайно и ужасно, само че ги убеждавам, че вирусът е по-неизвестен и заплашителен “, коментира държавният здравен контрольор Ангел Кунчев в предаването по bTV.

Поставянето на имунизациите у нас ще стартира чак откакто Европейската организация по медикаменти утвърди препаратите. Очаква се първата ваксина да получи утвърждение на 27 декември, а 2-3 дни да има публично позволение за прилагане.

„ По данните досега, първи са „ Пфайзер “ с тяхната ваксина за хладилно предпазване. Малко след тях е тази на „ Модерна “, посочи Кунчев.

„ Дали тези ваксини са сигурни и безвредни, могат да кажат тези, които имат опцията да съпоставят данни и да получат цялата информация “, разяснява още доцент Кунчев.

По думите му нито една от фирмите не прескача етапите на проучвания, само че целият развой е извънредно интензивен.

На въпрос дали може да има късни последици от поставената ваксина, Кунчев отговори, че „ всичко може “.

„ Знаете ли за какво направиха тези ваксини толкоз бързо? Защото всичко беше правено преди този момент за заболяването SARS и ебола. Имаше доста огромна степен на подготвеност “, заяви Кунчев. Той самият ще се имунизира при първа опция.

Кунчев добави, че неслучайно чиновниците във ферми за норки ще бъдат едни от първите, които ще получат имунизацията:

„ Там приказваме за 60-70 души личен състав. Това, което се случва с предаването сред норки и хора е извънредно рисково. Ако позволим това да стане на доста места, рискът е да се появи вариант, за който не работи нито имунизацията, нито антителата след преболедуване. Най-сигурното е да имунизираме тези хора и да се завърши. "

Към момента няма нито къса характерност на имунизацията, нито брошура за потребителя. Знае се, че ще бъде за хора над 18 години, уточни още специалистът.

На въпрос дали можем да се имунизираме откакто сме преболедували ковид, здравният контрольор сподели, че е добре да го създадем. „ Не знаем какъв брой време ще имаме антитела. В този смисъл имунизацията играе ролята на бустер и ще ни даде по-голяма сигурност “, съобщи той.

Относно това дали имунизацията ще защищава от разболяване или ще караме COVID-19 по-леко, Кунчев разяснява, че е рано да се каже. „ Дори да го караме като простуда, отново е задоволително “, счита той.

Ангел Кунчев разяснява още, че всеки самичък взема решение дали да си направи прелиминарен скрийнинг с PCR тест и подобен за антитела преди да си сложи имунизацията.

Главният държавен здравен контрольор изрази разстройването си от медийни персони и медици, които разясняват процеса по имунизация против COVID-19 и слагат под въпрос имунизациите. „ Цитират погрешни числа – това ме смущава, тъй като демонстрира целеустремено, злонамерено разпространение на погрешна информация “, заяви той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР