Знаците в последно време за напредък при преговорите по излизането

...
Знаците в последно време за напредък при преговорите по излизането
Коментари Харесай

Сигналите за прогрес в преговорите между Великобритания и ЕС отслабват опасността от твърд Брекзит, сочи анкета на Ройтерс



Знаците напоследък за прогрес при договарянията по излизането на Англия от Европейския съюз значат, че има намаляване на опцията от безотговорен ( " корав " ) Брекзит, демонстрират резултати от последно изследване на организация Ройтерс измежду водещи икономисти. Анкетираните икономисти също по този начин предвиждат в огромната си част, че договарянията ще приключат с реализиране на съглашение за свободна търговия.

Повод за този оптимизъм дават редица медийни информации през отиващата си седмица, съгласно които Англия и Европейски Съюз са постигнали договореност във връзка с сметката по развода и са покрай съглашение по значимия въпрос с границата сред Ирландия (част от ЕС) и Северна Ирландия (част от Обединеното кралство).

Според болшинството интервюирани от Ройтерс икономисти през интервала сред 27-и и 30-и ноември, диалозите евентуално ще приключат със съглашение за свободна търговия сред Обединеното кралство и Европейски Съюз. Рисковете за така наречен " корав " Брекзит, или възможностите да не бъде реализирано комерсиално съглашение до крайния период на 29-ти март 2019-а година, към този момент се правят оценка на към 25% по отношение на 30% при аналогично изследване през октомври. Ако въпреки всичко Англия напусна съюза без сходна договорка, страната ще би трябвало да търгува с останалите 27 членки на Европейски Съюз според главните правила на Световната комерсиална организация.

Третият и минимум евентуален вид, съгласно участниците в анкетата на Ройтерс, е този, при който Обединеното кралство ще би трябвало да си заплати, с цел да резервира цялостния си достъп до Европейски обединен пазар и да остане член на Европейското икономическо пространство. Това обаче е доста малко евентуално, защото би означавало на процедура, че Англия ще би трябвало изцяло да премисли решенето си за овакантяване на Европейски Съюз.

Според ноемврийското изследване на Ройтерс, всички 68 респонденти са показали, че чакат Английската централна банка да остави без смяна главната английска рента на равнище от 0,5% на последното за годината съвещание на 14-ти декември. През предишния месец АЦБ увеличи главната си рента за четвърт % за пръв път от едно десетилетия насам. Според интервюираните икономисти, АЦБ евентуално няма да прибегне до ново повдигане на лихвите до края на 2018-а година, когато болшинството от тях чакат ново покачване на лихвените ставки с 0,25 на 100.

Едва 20% от участвалите в анкетата допускат, че английската стопанска система може да се окаже в криза през идващите няколко година, като този % е без смяна по отношение на предходното сходно изследване на Ройтерс.

В същото време водещите икономисти предвиждат, че Брутният вътрешен продукт на Англия ще нараства с сред 0,3% и 0,4% през всяко едно последващо тримесечие доникъде на 2019-а година.

Инфлацията евентуално към този момент доближи своя пик като осредните упования на интервюираните икономисти са за инфлация от 2,7% през тази година и нейно закъснение до 2,5% през 2018-а година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР