Знамето на Шумен се развя в събота върху най-високата точка

...
Знамето на Шумен се развя в събота върху най-високата точка
Коментари Харесай

Шуменското знаме се развя на най-високия връх в Африка

Знамето на Шумен се развя в събота върху най-високата точка на Африка – върха Ухуро. Зеленият пай плат стигна до 5895 метра дружно с 30-годишния шуменец Момчил Тодоров и брачната половинка му Нина Соу, които участваха в туристическа експедиция за нанагорнище на планинския масив Килиманджаро в Североизточна Танзания. Нямахме връзка в продължение на пет дни и едвам през днешния ден следобяд съумя да ми се обади и да каже, че са се качили, разказа майката на Момчил Звездалина Ганчева, заяви shmoko.bg

 Момчил, който на 25 септември т. година навършил 30 години живее и работи в Дубай като стюард в самолетната компания “Емирейтс ”. Още предходната година почнал да мисли върху концепцията да развее флага на Шумен на върха на Килиманджаро.

 

Пречката, която срещнал не била от физическо или техническо естество, обвързвано с нанагорнище или превъзмогване на физически компликации а… с флага на Шумен. Оказало се, че зеленото знаме с извезания върху него конник не може да се купи на никое място. Накрая шуменската компания “Евринеза ” се  наела да го ушие и по този начин за Великден тази година Момчил получил флага на родния си град. Радостта била голяма.

Младият мъж не е планинар, а изкачването на Ухуро подхванал благодарение на туристическа компания. “Започнаха подготовката, направиха си резервация – първо би трябвало да имаш виза за Танзания, за влизане в парка Килиманджаро е належащо настрана позволение за 830 $, доста е строго откъм запазване на природата. За нарушаване се плануват санкции и даже затвор. ” – изясни майката на Момчил Звездалина Ганчева.



Въпреки, че Момчил и Нина имали лидер, изкачването си било тестване поради скалистия маршрут, който минава на процедура по повърхността на застиналия вулкан Кибо. Над 4 хиляди метра придвижването било по-трудно поради разредения въздух.

 

Последния ден преди самото нанагорнище Момчил и Нина тръгнали към върха в среднощ, като качването лишило 7 часа. 15 минути останали на върха с цел да се насладят на гледката, да си създадат фотосите и да закачат знамето, след което тръгнали назад с цел да могат да се приберат в точния момент в базата за един ден.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР