Знамето на 35-ти пехотен Врачански полк, което поручик Ангел Янчев

...
Знамето на 35-ти пехотен Врачански полк, което поручик Ангел Янчев
Коментари Харесай

Откриват изложба, посветена на 145-годишнината на Българската армия

Знамето на 35-ти пехотен Врачански полк, което поручик Ангел Янчев носи 9 месеца към кръста си, с цел да не попадне във вражеските ръце до момента в който е в пленничество, е част от изложбата „ Българската войска. Началото “ в НВИМ. Ангел Янчев е ранен, само че с цел да опази знамето, 9 месеца не отива в лазаретада извадят патрона, а го прави едвам откакто е освободен и откакто тържествено го е предал.

В експозицията са показани 14 флагове светини, някои от тях шити за българското Опълчение. В нея са показани и част от първите оръжия и униформи на българската войска след Освобождението, както и първите оценки – ордените „ За смелост “ и „ Св. Александър “. Изложбата се открива на следващия ден и е отдадена на Деня на храбростта и Празник на Българската войска 6 май. По традиция на този ден НВИМ ще работи с вход свободен, планувана е и специфична стратегия.

Изложбата „ Българската войска. Началото “ е отдадена на 145-ата годишнина от основаването на нашата модерна войска, което става директно след Освобождението. Фокусът й е върху напъните в процеса на създаване на армията като знак на възродената държавност, изясни Деяна Костова от НВИМ. Сред най-интересните експонати в нея е знамето на 35-ти пехотен Врачански полк, чиято история е изключително вдъхновяваща.

Поручик Ангел Янчев обаче, пълководец на ротата, която носи знамето, взема решение да не съблюдава това предписание, а да избави знамето, по тази причина скрива истината и споделя, че го е изгорил

По традиция на 6 май, на Деня на храбростта и Празник на Българската войска НВИМ ще има специфична стратегия

На 6 май от 10 до 17 ч. Музеят ще работи с вход свободен. С Ден на отворени порти 6 май ще бъде маркиран и в неговите филиали– Военноморския музей и Парк-музей „ Владислав Варненчик “ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР