Знамето е един от символите на държавността – това каза

...
Знамето е един от символите на държавността – това каза
Коментари Харесай

Каракачанов: Знамето е един от символите на държавността

Знамето е един от знаците на държавността – това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в словото си при откриването на изложбата „ Спасените бойни флагове на България “ в Националния военноисторически музей (НВИМ) през днешния ден, 18 юли, оповестиха от пресцентъра на МО.

Министър Каракачанов напомни смисъла на бойното знаме и исторически събития от Първата международна война, които имат връзка с изложбата на музея. По думите му - има доста истории по какъв начин са спасявани българските флагове и е хубаво това да се знае от поколенията. „ Защото героизмът и славата на българското оръжие, достойнството и достолепието на българските воини, с които те са защитавали държавността и националните идеали, сякаш и до ден-днешен остават настрана от държавната политика за образование на младото потомство “, акцентира министърът на защитата Красимир Каракачанов и добави: „ Затова желая да благодаря на Националния военноисторически музей, тъй като ни връща към тези полезности, идеали и дела, за които нашите предци са живели и умирали “.

Директорът на НВИМ доцент Соня Пенкова уточни, че за първи път музеят демонстрира по едно и също време оригиналите на всички 14 избавени флагове на полковете, арестувани като заложници след подписването на Солунското помирение от 30 септември 1918 година по време на Първата международна война. Както е известно, някои от българските офицери и бойци, останали в заложничество, смъкват от дръжките знамената и, с цел да не ги предадат във противников ръце, с риск за живота си, ги укриват и придвижват в България. Наред с тях изложбата демонстрира и знаци за избавяне, връчени на някои от спасителите, които музеят има, както и персонални движимости на някои от тях. „ С цената на доста животи, нито едно българско знаме не е падало в плен “, напомни шефът на НВИМ доцент Пенкова.

Изложбата ще продължи до 19 август.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР