Знаменитото стихотворение на Йосиф Бродски Не излизай от стаята“ тази

...
Знаменитото стихотворение на Йосиф Бродски Не излизай от стаята“ тази
Коментари Харесай

Йосиф Бродски предвижда вируса

Знаменитото стихотворение на Йосиф Бродски „ Не излизай от стаята “ тази година чества празник – то датира от 1970-а. В чест и в памет на огромния съветски стихотворец през днешния ден Иван Ланджев превежда творбата, която като че ли пророкура изключителната обстановка в света, предизвикана от ковид. Ето и коментарът на Ланджев по тематиката.

„ Тълкуват „ Не излизай от стаята “ по доста и разнообразни способи. Най-първосигналният: като подигравка против руската система, която прави индивида интроверт по насила. В властнически режим имаш два еднообразно неприятни избора – в случай че си навън, приказваш скрито. А в случай че искаш да приказваш намерено, първо се скриваш  някъде. Ясно е, че житейската конфигурация на поета по нужда презира сходно състояние. Но Бродски като цяло не се е занимавал изключително с властта – и тъкмо това е карало властта да се занимава с него. Другите известни тълкувания стъпват на вътрешния свят на създателя – нещо съкровено и постоянно, за разлика от властническия режим. Уповават се на скептицизма на Бродски, на склонноста му да се хвърля в метафизичното, с цел да изговаря от-хвърлеността ни, да смесва битовото с възвишеното... Навикът му да ни подсеща, че сме сами. Ще споделя какво мисля и аз. Според мен Бродски тук (освен всичко останало) си приказва с други двама велики самотници – Рилке и Паскал. В „ Книга на облиците “ Рилке стартира по този начин: „ Какъвто да си, бягай вечерта/ от стаята, която те гнети;/ на открито те чакат хиляди неща,/ какъвто да си ти. “ (превод Стоян Бакърджиев). А в 139-и откъс от „ Мисли “ Паскал пък пишеше  „... стигнах до извода, че цялото злощастие на хората се дължи единствено на едно – неспособността да останат умерено в стаята си. “ Бродски чете и двамата. И клони към Паскал. Не знам дали в тия странни дни избрах преднамерено да преведа това стихотворение или то единствено ме подсети, до момента в който и аз не излизам от стаята – съвсем като всички. Но знам, че зазвучава по необикновен метод половин век по-късно. И посред празните улици и площади последната му дума кънти. „ Вируса “!

По време на тествания всички думи стартират да тежат повече, тъй като се замисляме за същинските им смисли (а сякаш би трябвало да е постоянно така). И ето, до момента в който приключвам тази записка с пожелателното „ Бъдете здрави! “, то не звучи като простащина. Нали? “

 

Не излизай от стаята...

Йосиф Бродски

Не излизай от стаята, не ги правѝ тия нелепости.

Защо ти е Слънце, щом пушиш Шипка – вманиачен ли си?

Навън е безсмислено всичко и насладата ни е непозната.

До тоалетната и назад – по-далеч няма потребност.

 

Не излизай от стаята, не викай таксита. Това е.

Пространството почва от коридора – да знаеш –

и свършва със водомера. А в случай че някоя се затича

да те целува, гонѝ я напряко. Недей я съблича.

 

Не излизай от стаята. Все едно си настинал.

От тия стени и от стола какво по-забавно има?

Защо да излизаш оттова, дето отново ще се върнеш

и отново ще си бъдеш същия, единствено че по-изгърбен?

 

Не излизай от стаята. Потанцувай, учѝ босанова.

С палтото на голо и чехли на необут крайник – готово!

В антрето от зеле и вакса за ски не се диша.

Ти доста букви изписа. Още една е непотребна.

 

Не излизай от стаята. Нека единствено тя да е трогната

от това по какъв начин изглеждаш. И въобще тайно,

ерго сум – знае го формата от самата субстанция.

Не излизай от стаята! Навън да не ти е Франция?

 

Не ставай малоумен! Не бъди като другите хора.

Не излизай от стаята! Сливай се с интериора,

с тапетите. Тресни вратата, барикадирай се

от хроноса, космоса, ероса, расата, вируса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР