Знаменитостите са знаменити до време, докато образите им не се

...
Знаменитостите са знаменити до време, докато образите им не се
Коментари Харесай

След края на 15-те минути слава в социалните мрежи

Знаменитостите са популярни до време, до момента в който облиците им не се изтъркат и омръзнат на публиката; тогава биват захвърлени като използвана салфетка, с цел да „ влязат ” на сцената нови лица

Нещо, почнало като почтено развлечение, може да преобърне живота на младежите
(снимка: CC0 Public Domain)

На прага на следващата гимназиална година 16-годишният Сам Бенаррох има към 166 000 почитатели в TikTok. Публикациите му там не са от тези, които постоянно карат почитателите да ахкат и охкат, само че Сам се усеща специфичен и се радва, че това, което основава, толкоз доста забавлява почитателите му. Самият той се забавлява.

Днес обаче Сам е загърбил изявите си в обществената мрежа. Казва, че премисля времето, прекарано в снимане на тези къси видеоклипове. Той и доста други младежи като него напущат обществените медии, в които до неотдавна са събирали хиляди почитатели със своите фотоси и видеоклипове. Тези, които имат шанса да го сторят, нерядко са постоянни гости на психотерапевти.

Страшна серпантина

Не, никой от тези младежи не е наскърбен от злостни мнения или прокуден от закани. Повечето от децата в действителност се радват на дружелюбен банкет измежду феновете си. Трупат голям брой „ лайкове ” и „ споделяния ”. Това, което ги прогонва, е друго.

„ Неполучаването на мечтаните бройки е смазващо ”, споделя момчето в откровена изповед пред Vox. „ Страшно е, тъй като това е като серпантина: още веднъж и още веднъж се чувстваш зле, в никакъв случай не е задоволително – и това оставя белези в съзнанието ти. Положението доведe до такава степен, че психическото ми здраве не е положително в последно време. Определено се наложи да отивам на терапия поради това ”.

Пристрастяващият резултат на обществените медии е опияняващ като опиат. Благодарение на инцидентни „ шлагери ”, младежи като Сам ненадейно стават звезди – за няколко седмици, за няколко дни. За доста деца, които са го претърпели, това е ужасно вълнуващо – до момента в който не отмине еуфорията. А след това?

После стартира обезверено търсене на метод още веднъж да се направи „ шлагер ”, да се надскочи един път постигнатата популярност. Дори доста от сериозните, рационални и разсъдливи консуматори на обществените медии споделят, че е мъчно да се избяга от този упоителен резултат. Какво остава тогава за младите, чувствителни и раними детски души?

Опитай, може да си идващият

Социалните медии и изключително тези, които боравят с образно наличие – видео и фотографии – са като черна дупка за наличие. Те желаят още и още, всеки ден. Носят на създателите огромно количество публично внимание и, от време на време, благосъстояние. Едно „ попадение ” може да трансформира създателя си в звезда единствено за няколко часа. Последователите се натрупват, лайковете валят.

Не е инцидентно, че съгласно някои скорошни изследвания, доста от децата в учебна възраст мечтаят да станат не лекари, учители или космонавти, а „ ютюбъри ” и „ инфлуенсъри ”. Разбираемо е: в обществените медии тези деца виждат по какъв начин техни връстници стават известни, приветствани, популярни. Голямо прелъщение се крие в мисълта „ хайде, пробвай, може пък ти да си идващият ”.

На лов за млади звезди

Масло в огъня налива фактът, че във всяка сполучливо разрастваща се обществена мрежа не след дълго се промъкват комерсиалните ползи. „ Брандовете ”, както ги назовават, търсят като хиени сходни млади звезди, обещавайки им купища пари. Сумите ще „ валят ”. При това не става дума за тежка, досадна или изнурителна работа, а за снимане. Какво по-хубаво от това, нали – хем се забавляваш, хем хората ти се кефят, хем получаваш пари?

Още по-съществено е, че сходна известност бързо въвлича децата в мнимото заричане да ги отърве вечно от нуждата в миналото, като пораснат, да работят „ като другите ” – от 9 до 5, пет дни в седмицата. Изкушението е огромно и от време на време даже родители се въвличат в разпалването на интернет-славата на младежите.

Реално доста малко от тези деца съумяват да тръгнат по пътя, за който мечтаят. Да, има и такива, които биват видяни от компании за развлекателно наличие, и привлечени с вероятност действително да изградят кариера като бъдещи артисти, ТВ водещи, комедианти.

Краткотрайна популярност

Но всички сме наясно с капризите на това занятие. Знаменитостите са популярни до време, до момента в който облиците им не се изтъркат и омръзнат на публиката; тогава биват захвърлени като използвана салфетка, с цел да „ влязат ” на сцената нови лица.

Но даже и този „ триумф ” рядко спохожда децата, втурнали се да стават звезди в обществените медии. Повечето от тях остават единствено с упованието. За множеството, попаднали в наркотичната взаимозависимост на непрекъснатото снимане и очакване да натрупат повече и повече почитатели и лайкове, тази привързаност има унищожителен резултат.

Веселата игра стопира да е занимателна и става мъчителна. Някои изпадат в меланхолия. Нещо, почнало като почтено развлечение, се трансформира в нещо, което прекатурва живота на младежите.

Късмет имат тези, чиито близки в точния момент усетят задаващия се черен облак в живота на тези момчета и девойки – психолози работят с тях месеци наред, с цел да облекчат и лекуват душевните им белези. Дори и това не е гаранция, че всичко ще бъде наред след това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР