Знам много малко за Александър Манолев – това, което беше

...
Знам много малко за Александър Манолев – това, което беше
Коментари Харесай

Халил Летифов: Досега гледахме нестабилност в малката коалиция, но сега я има и при ГЕРБ

Знам доста малко за Александър Манолев – това, което беше изложено в медиите. Нямахме удоволствието да се срещнем с него. От медиите видях, че той отдръпва своята кандидатура. Причините – одобрявам, че са такива, каквито той заяви. Така ръководителят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов от Движение за права и свободи разяснява отдръпването на номинирания за транспортен министър Александър Манолев в ефира на предаването „ Денят онлайн " по Канал 3.

" Това е следващият сигнал, който би трябвало да тълкуваме дали е на правилото проба-грешка или има нещо по-дълбоко ", сподели още той.

Тази неустойчивост, която виждаме в обединението, ние сме жигосали тази форма на коалиционност като неверна. Тя не дава резултат, генерира неустойчивост. Докато до момента гледахме неустойчивост в дребния съдружен сътрудник и техните кавги, в този момент виждаме, че сходна неустойчивост има и в огромния съдружен сътрудник – ГЕРБ., съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи.

„ За да се случи нещо позитивно, би трябвало стратегия за ускорено развиване. Ударихме 10-годишно дъно в вложенията, факт е че не се случи нарастването на пенсиите, на дъното в Европейски Съюз сме по заплати. ", разяснява депутатът.

Кой даде звук на езика на омразата в Народното събрание? Не го ли даде дребният сътрудник в ръководството? Това е заразно, установи той. „ Ксенофобията потегли от политиците, не от обществото ", безапелационен бе Летифов..

Г-н Доган не се занимава от 2013 година с политика и не виждаме спор на ползи. Ние се информирахме от Търговския указател, разяснява той договорката, при която Ахмед Доган е закупил част от акциите в Топлоелектрическа централа „ Варна ".

" Освен всичките проблеми в Министерство на превоза, би трябвало да отчетем и че е свършено доста. Оперативна стратегия „ Транспорт " сега е най-добре работещата стратегия в България. Това би трябвало да продължи ", безапелационен бе Халил Летифов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР