Знаковото обещание на британския премиер Борис Джонсън, че Обединеното кралство

...
Знаковото обещание на британския премиер Борис Джонсън, че Обединеното кралство
Коментари Харесай

Новата отсрочка за Brexit е до 31 януари догодина

Знаковото заричане на английския министър председател Борис Джонсън, че Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз непременно на 31 октомври, няма да се извърши. Лидерите на Европейски Съюз се договориха Brexit да бъде продължен до 31 януари следващата година. Става въпрос за гъвкаво отсрочване, т.е. страната може да излезе от съюза и по-рано, в случай че Народното събрание утвърди договорка, написа Военновъздушни сили.

Англия трябваше да напусне Европейски Съюз в четвъртък, само че министър председателят беше заставен да изиска пролонгация, откакто депутатите не поддържаха съглашение за Brexit. Джонсън настояваше, че " бракоразвод " с Брюксел на 31 октомври ще има със или без договорка, само че му се наложи със закон да одобри удължаването.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кога ще са предварителните избори

По-късно през днешния ден английските депутати ще гласоподават по отношение на предлагането на Джонсън за предварителни избори на 12 декември. Либералдемократите и Шотландската национална партия оферират вотът да бъде на 9 декември. От държавното управление показват, че ще показват " съвсем еднакъв " законопроект на следващия ден, в случай че лейбъристите не поддържат първичния им проект. Освен това министър председателят се пробва да убеди депутатите да поддържат нов график за прокарването на договорката му за Brexit.

Сега ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск ще потърси формалното утвърждение на Англия по отношение на решението, преди да приключи отсрочката посредством писмена процедура измежду 27-те членки на Европейски Съюз. Очакванията са процесът да бъде финализиран във вторник или сряда.

Рискът за Джонсън

Следващите избори би трябвало да бъдат през 2022 година, само че Джонсън желае предварителен избор, с цел да възвърне болшинството на консерваторите. Сега в случай че всеки опозиционен народен представител гласоподава против държавното управление, то ще загуби с 45 гласа. Премиерът се надява да завоюва повече места в Народното събрание, с цел да успее да трансформира Brexit във факт.

Рискът за него да призове за избори, без напускането на Европейски Съюз да е приключено, е да бъде осъден за това от гласоподавателите. Джонсън би трябвало да се помири с детайла на неустановеност, защото ще влезе в акция с ясното схващане, че се е провалил в основната си политика.

В скорошно изследване на Ipsos Mori 44% от интервюираните поддържат предварителни избори, а 27% са срещу. Близо 29% показват, че нито поддържат, нито са срещу, или че не знаят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР