Знаково дело от визитката на новия главен прокурор Иван Гешев

...
Знаково дело от визитката на новия главен прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Знаково дело от визитката на Гешев катастрофира в съда

Знаково дело от визитката на новия основен прокурор Иван Гешев катастрофира в съда, още преди да тръгне всъщност. Това видя " Сега " в онлайн правосъдните регистри. Става дума за процеса, рекламиран като дело срещу интернационална проведена незаконна група, обвързвана с финансиране на тероризъм отвън България и употребила метода " хавала ", посредством който парите не се реалокират физически. 

Това беше едно от следствията, с които Гешев се хвалеше като отговарящ за спецпрокуратурата. Тази акция беше представена и когато тогавашният му шеф му Сотир Цацаров го заведе в Хага на среща с президента на Евроджъст Ладислав Хамран.

Две правосъдни инстанции обаче намират, че обвинителният акт има пороци, поради които би трябвало да бъде върнат на прокуратурата. Това става ясно от определението на Апелативния спецсъд. Според съдиите Георги Ушев, Стоян Тонев и Мариета Неделчева прокуратурата не е изяснила и по какъв начин са протичали контактите сред подсъдимите и какви съответно дейности по вменената им задружна предварителна незаконна активност е правил всеки от тях, както и какви цели са преследвали.

Делото е против петима сирийци и една българка, които бяха измежду десетките задържани на 18 януари 2019 година при огромна интервенция на ДАНС, ГДБОП и спецпрокуратурата в цялата страна. Като основен организатор на незаконната активност проверяващите сочат сириец, пребиваващ в България. Той " е влезнал в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подкрепяне на интернационалните терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други типове незаконна активност ", твърди държавното обвиняване.

Системата " хавала " е обяснена на доктрина, само че не и на процедура

На така наречен система " хавала " в обвинителния акт е отделено огромно внимание - разказани са смисълът и начинът на деяние, " само че липсва изложена фактологична аргументация с какви тъкмо дейности по кое време и какви суми са трансферирани " в други страни, излиза наяве още от определението. Твърденията за активността на двама от подсъдимите " са прекомерно общи и неразбираеми ", допълват съдиите. Не излиза наяве и как чрез прехвърлянето на паричните средства в посока страни от Западна Европа се финансира " Ислямска страна ". В обвинителния акт липсват изказвания за активност на терористична организация в Европа и не е посочено коя е тя.

Сред пропуските на проверяващите, които постановат връщането на делото, са и са нарушени правата на един от подсъдимите при привличането му към наказателна отговорност. Тогава без законово съображение прокуратурата е заменила юриста му с авариен бранител.  

Обвинителният акт гласи за всеки един от шестимата, че " в периода от началото на 2016 година до 18 януари 2019 година на територията на България по какъвто и да е метод посредством осъществяване на небанкови парични интервенции, изразяващи се в преместването на парични суми в изключително огромни размери - 16 459 023 лева, през страната и закупуването на високопроходими коли, прекарването им през българо-турската и турско-сирийската граница и даването им на територията на Сирия на терористични организации ", индиректно предоставяли финансови и други средства и трансферирали активи на " Ислямска страна ", предполагайки, че тези активи ще бъдат употребени за терористична активност. 

Обвиненията на шестимата са безусловно идентични, прокуратурата не твърди, че те са били в съучастничество. Така излиза, че всеки от тях е пренесъл по 16 млн. лева и е прекарвал коли към Сирия. Това обаче влиза в несъгласие с обстоятелствената част на обвинителния акт и подсъдимите не могат да схванат обвиняването и да провеждат съответно отбраната си, написа съдът. 

Според апелативните съдии за всеки упрекнат прокуратурата би трябвало да посочи конкретно какви суми са е пренесъл и началната и крайната точка на преместването им. От обвиняването не е ясно и дали посочената сума в целокупност е предоставена на терористичните организации, или с част от нея са купувани въпросните джипове и пикапи. 

Неясният обвинителен акт

Съдът разсъждава, че съгласно формулировките на прокуратурата " даването " на средства на терористичните организации е станало по три метода. " Първият е преместване през територията на страната на парични суми (не е посочена началната и крайната точка, което внася спомагателна неяснота). Вторият е закупуването, превозването и даването на високопроходими коли на терористични организации в Сирия (не са посочени съответни марки и модели както и брой на колите за всеки от подсъдимите). Третият е осъществяване на небанкови парични интервенции по трансфериране на финансови активи на терористичната формация " Ислямска страна "  от следените от нея територии в Сирия към други страни посредством по този начин наречената система за неофициални разплащания " хавала ", написа в определението.

Неформалната система " хавала "  - т.е. прекачване на пари, без те действително да се движат, по своите белези радикално се разграничава от " преместването на суми ", по този начин както е формулирано в обвинителния акт. Тъй като обвинителният акт е неразбираем, съдът може да прави само разсъждения и догатки, а подсъдимите не могат да схванат в какво тъкмо са упрекнати, одобряват тримата апелативни съдии. Тяхното определение е от ноември м.г. Няма данни до момента прокуратурата да е коригирала пропуските си и да е внесла още веднъж делото в съда.

Едно към едно

Това дело е едно от първите в Европейски Съюз с подобен предмет, сподели Гешев преди година, до момента в който се хвалеше с сполучливата акция против сирийците. Той добави, че системата " хавала " генерира сред 100 и 300 милиарда евро. " Става въпрос за проведена незаконна група, извършваща закононарушения, свързани с финансиране на тероризъм. Делото стартира преди към 1 година с оперативна информация на ДАНС ", сподели той, представен от БГНЕС. " Главният уредник е осъществявал нерегламентирани дейности - " хавала ". Не става въпрос за очевидни терористи дейности или опасност на територията на страната, а един финансист, който финансира всевъзможни противозаконни действия. Системата " хавала "  е антична система, наричана по този начин от арабите – при едно лице, хавалдар, идват избрани хора, които носят избрани суми, и желаят тази сума да стигне до другия завършек на света ", опита да изясни Гешев схемата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР