Знаковият проект на компанията е Софарма бизнес тауърс, който беше

...
Знаковият проект на компанията е Софарма бизнес тауърс, който беше
Коментари Харесай

"Софарма имоти" търси да набере 5.5 млн. лв. през борсата

Знаковият план на компанията е " Софарма бизнес тауърс ", който беше приключен през 2011 година

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Софарма парцели " съумя да набере 5.5 млн. лева през борсата в София

Компанията направи едно от дребното сполучливи нараствания на капитал за тази година
3 окт 2016
" Софарма парцели " възнамерява да набере през борсата 5.5 млн. лева

Имотното сдружение може да увеличи капитала си с 6.47%
7 авг 2016

850
хиляди акции възнамерява да издаде компанията. Емисията ще е сполучлива, в случай че бъдат записани най-малко половината от тях.Дружеството със специфична капиталова цел " Софарма парцели " ще се опита да набере малко над 5.5 млн. лева през борсата. Привлечените средства ще бъдат употребявани за понижаване на главницата по заема, с който компанията финансира построяването на най-големия си план - " Софарма бизнес тауърс " в столицата. Проспектът беше утвърден преди седмица от Комисията за финансов контрол, като търговията с права се чака да стартира към 20 септември. Инвестиционен медиатор е " София интернешънъл секюритиз ".

Права

Компанията възнамерява да усили капитала си от 19.3 млн. лева на 20.1 млн. лева посредством издаване на 850 хиляди акции с номинал 1 лева и емисионна стойност 6.5 лева всяка. Операцията ще се счита за сполучлива единствено в случай че бъдат записани и платени минимум 425 хиляди акции. Право да вземат участие в нарастването имат лица, придобили акции най-късно 7 дни след обявяване на известието за обществено предложение. Срещу всяка съществуваща акция ще се издава едно право, като 22.655 права дават опция за записване на 1 нова акция.

В случай че бъде записана цялата емисия, компанията ще набере 5.5 млн. лева При записване единствено на минималния размер сумата ще бъде 2.7 млн. лева

Рефинансиране

Намеренията на сдружението са да употребява средствата от емисията за рефинансиране на инвестицията си в " Софарма бизнес тауърс ", като погаси отчасти капиталовия си заем от Банка ДСК. През 2008 година компанията получи 22.6 млн. евро (44.2 млн. лева.) от финансовата институция за построяването на двете бизнес здания в София, като към края на юни номиналната стойност на заема е 25.5 млн. лева Падежът му е в края на юли 2024 година

" Рефинансирането се планува за да се понижи дълговата тежест върху " Софарма парцели ", както и да се усили личният капитал за сметка на задлъжнялостта на сдружението ", се показва в проспекта. В случай че " Софарма парцели " не успее да набере напълно планувания капитал, само че при изискване че емисията е сполучлива, действително набраните средства ще бъдат употребявани за същите цели, само че при понижени мащаби.

Със същата цел предходната есен " Софарма парцели " набра съвсем 5.5 млн. лева капитал, като направи едно от дребното сполучливи нараствания на капитала на Българската фондова борса.

Резултати

Освен планът " Софарма бизнес тауърс ", който беше приключен през 2011 година, сдружението има още 65 капиталови парцела за дълготрайно отдаване чартърен. Приходите му са главно от наеми, както и от административно обслужване на парцели. За първите шест месеца на годината приходите му от съществена активност нарастват с 3.3%, а облагата се усилва с 2.3% (виж таблицата).
През първото полугодие компанията е понижила разноските си за лихви по капиталови заеми с 34% до 300 хиляди лева по отношение на 457 хиляди лева за същия интервал на предходната година, като спадът се дължи точно на понижаване размера на главницата по заема. За интервала сдружението е погасило 1.121 млн. лева от заема си от Банка ДСК. Отделно са продадени и независими обекти от недвижими парцели в Банско и Царево за общо 76 хиляди лева, излиза наяве от доклада.
Основните акционери в " Софарма парцели " са физическите лица Венцислав Стоев (24.78%) и Огнян Донев (24.60%) и юридическите " Телекомплект инвест " (20.50%) и " Донев инвестмънтс холдинг " (7.96%).

За 2016 година компанията взе решение да разпредели брутен дял от 0.2863 лева на акция. За последната година акциите на сдружението са поскъпнали с 36%, като пазарната му капитализация сега е малко над 125 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР