Знакови фигури в света на кинематографията са на подсъдимата скамейка

...
Знакови фигури в света на кинематографията са на подсъдимата скамейка
Коментари Харесай

5 години #MeToo: Кои холивудски звезди бяха осъдени за сексуално насилие?

Знакови фигури в света на кинематографията са на подсъдимата пейка по обвинявания в полово принуждение през последните седмици, когато се навършиха пет години от началото на движението  #Аз също (#MeToo), написа Българска телеграфна агенция.

То бе предизвикано от разкритията, оповестени от " Ню Йорк таймс " и " Ню Йоркър " за това по какъв начин маститият продуцент Харви Уайнстийн се възползва от позициите си в Холивуд, с цел да изнудва за секс млади актриси.

Днес Харви Уайнстийн е наказан за полови закононарушения, излежава наказване от 23 години затвор и продължава да дава отговор за злоупотребите си в правосъдна зала, лишен от ореола на високата си професионална и социална позиция и популярност.

Виж още: Тъмно минало: Проклятие тегне над фамилията на Бритни Спиърс

В края на октомври в Лос Анджелис стартира ново дело против него, в Ню Йорк той апелира присъдата си. Пак в Лос Анджелис пред съд за полово принуждение се изправи и артистът Дани Мастерсън.

В петък правосъдни заседатели в Ню Йорк признаха за отговорен режисьора и сценарист, притежател на " Оскар ", Пол Хагис за обезчестяване. Наложено му е да заплати 7,5 милиона щатски $ на ищцата Хейли Брейст. Няколко седмици по-рано в прилежаща правосъдна зала федерален съд реши, че носителят на " Оскар ", артистът Кевин Спейси не е насилил полово Антъни Рап през 1986 г,. когато ищецът бил младеж.

Всички тези каузи бяха заведени, откакто през октомври 2017 година се появиха първите разкрития за Уайнстийн и десетки дами се осмелиха обществено да приказват за себе си като за жертви на полови похищения през годините.

Виж още: Поредна арт офанзива: Екоактивисти посегнаха и на Едвард Мунк

" Все още сме в ранните стадии на интервала на осмисляне ", сподели вашингтонският юрист Дебра Кац, представена от Ей Би Си нюз. Кац е представлявала доста ищци против полови насилници, само че не взе участие в никое от посочените нагоре каузи.

Изследване на правозащитната група WIF (Women in Film - Жените в киното) от Лос Анджелис откри, че 83 на 100 от интервюираните виждат прогрес във връзка с гласността и непоносимостта към тези закононарушения след 2017 година В същото време 69 на 100 от интервюираните споделят, че персонално са претърпели принуждение или неприемливо държание на работното място от началото на придвижването #Аз също.

" Изгубена е инерцията ", сподели изпълнителният шеф на WIF Кирстен Шафър във връзка на придвижването за равни права и посланичество на дамите.

Виж още: " Черната пантера: Уаканда вечно " чупи върхове в кината от през днешния ден

Опитни кино продуценти постоянно карат актьорите да снимат полови подиуми още в първия снимачен ден. Така артистът няма опция да размишления дали да не откаже голи подиуми в хода на продукцията, когато и наемането на различен реализатор би било по-скъпо, уточни Би Би Си. И това към момента се случва в Холивуд, пет години откакто бе разтресен от разкритията, разгърнали придвижването #Аз също.

Днес обаче продукциите постоянно ангажират специфичен координатор, чиято функционалност е да подсигурява на актьорите, че ще се усещат комфортно и безвредно при симулирането на секс по време на фотоси.

По този мотив Шафър разяснява, че има прогрес. " И по тази причина не е супер депресиращо ", тъй като " доста хора демонстрират угриженост, вкарват нови политики, задвижват стратегии ". Според мнозина в Холивуд тези нови политики дават резултати, показва Би Би Си.

Актриси споделят, че им се оферират по-интересни функции, и че се появяват нови благоприятни условия за дамите в снимачните екипи, като сценаристи и режисьори.

Една от първите обществени изобличителки на Уайнстийн - актрисата Розана Аркет, бе член на комисията в Гилдията на филмовите артисти, въвела позицията на координатор в продукциите, в които има полови подиуми.

" Много хора бяха срещу тази позиция, само че пък другояче има доста злоупотреби и принуждение ", сподели актрисата пред Би Би Си.

Изображение: Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР