Знакова среща на върха за климата в Африка, за да се насърчат инвестициите в континента

...
Африканските политици ще започнат забележителна среща на върха за климата
Коментари Харесай

Африканските политици ще започнат забележителна среща на върха за климата в Кения в понеделник, насочена към преформулиране на континента като прохождаща централа за възобновяема енергия и призив за международна финансова помощ за отключване на неговия потенциал.

Президентът на Кения Уилям Руто казва, че иска първата среща на върха за климата в Африка да помогне за „доставянето на африкански решения“ на срещата на върха за климата през ноември COP28 в богатите на петрол Обединени арабски емирства, които вероятно ще бъдат доминирани от противоположни визии за енергийното бъдеще на света .

Африка, дом на 1,2 милиарда души, разпределени в 54 нации, е политически и икономически разнообразна и нейните общности са сред най-уязвимите от изменението на климата.

Анализаторите казват, че дали срещата на върха може да събере лидери от континента, за да дефинират споделена визия за екологичното развитие на Африка, тогава това може да се разпространи в вълна от международни дипломатически и икономически срещи, водещи до COP28.

Джоузеф Нганга, назначен от Руто да ръководи срещата на върха, каза, че конференцията ще демонстрира, че „Африка не е просто жертва, но динамичен континент с решения за света".

"Имаме силата да се справим с тази криза... Африка представлява положителна възможност за света, ако работим заедно за взаимноизгодни резултати", каза Нганга от Глобален енергиен алианс за хората и планетата, който насърчава възобновяемата енергия в развиващите се нации.

Сигурността е затегната и пътищата са затворени около мястото на срещата в центъра на Найроби, където според правителството 30 000 души са се регистрирали да присъстват на тридневното събитие.

Очаква се групите на гражданското общество да протестират близо до срещата на върха при нейното откриване в понеделник срещу това, което те наричат ​​„дълбоко компрометирана програма“ и фокусиране върху интересите на богатите нации.

Плашещи предизвикателства 

Чернова версията на окончателната декларация, видяна от AFP, поставя светлината на прожекторите върху огромния възобновяем енергиен потенциал на Африка, младата работна сила и природните активи.

Те включват 40 процента от световните запаси от кобалт, манган и платина, които са от решаващо значение за батериите и водородните горивни клетки .

Но има плашещи предизвикателства за континент, където стотици милиони хора в момента нямат достъп до електричество.

Напомняния за политическа нестабилност в региона дойдоха миналата седмица, с военно превземане на Габон малко повече от месец след това преврат в Нигер.

Страните в Африка също са затруднени от нарастващите разходи за дълг и недостига на финанси.

Въпреки че разполага с 60 процента от най-добрите източници на слънчева енергия в света, Африка има приблизително същото количество инсталиран капацитет като Белгия , според коментар, публикуван миналия месец от Руто и шефа на Международната енергийна агенция Фатих Бирол.

В момента само около три процента от енергийните инвестиции в света се правят в Африка.

Чара Тесфайе Терфаса от мозъчния тръст E3G, каза срещата на върха трябва да балансира оптимизма с твърда оценка на предизвикателствата, за да „начертае нов път за Африка да бъде ключова част от глобалния разговор и да се възползва от възможностите на прехода.“

Срещата в Найроби се очаква да привлече няколко Африкански държавни глави, ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен и ръководителят на ООН Антонио Гутериш и други лидери.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР