Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за

...
Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за
Коментари Харесай

Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония

" Знакът, който даде Европейският съвет, е много отрицателен и за двете страни, и за Западните Балкани ".

Това разяснява пред БНР Сергей Станишев, ръководител на Партията на европейските социалисти, във връзка решението на Европейски Съюз да не предложения Северна Македония и Албания за начало на договаряния за участие в Евросъюза.

Станишев означи, че главната причина е позицията на президента на Франция Еманюел Макрон, който разгласи, че желае смяна на вътрешния механизъм на Европейски Съюз за характера на воденето на договарянията за участие.

" Грешката е сериозна, историческа. Надявам се да бъде преодоляна през идната година през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки, тъй като една страна блокира този развой и това е Франция... Така се обезкуражават тези, които вършат промени, търсят добросъседство, нов жанр, дух на връзките в района ", разяснява той.

По думите му случилото се е незаслужено.

" Това е неприятно и за България, тъй като нашият интерес е Западните Балкани да са постоянни, да живеем в добросъседство ", безапелационен той.

Сергей Станишев разяснява и решението на английския парламент напускането на Англия от Евросъюза да бъде отсрочено, до момента в който не бъде признато законодателство по договорката, реализирана от премиера Борис Джонсън с Брюксел.

" Трябва да се избегне най-лошият сюжет - Брекзит без договорка, тъй като това би имало съществени последици... Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко - удължение до края на януари или още по-дълго отсрочване, което може докара до референдум. Ясно е, че Англия е на ръба на предварителни избори ", счита Станишев.

По-рано тази седмица Европейският съвет не съумя да реализира единодушие за датата за началото на договарянията за присъединението на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск виждат " историческа неточност " в отхвърли на Европейски Съюз за Албания и Македония.

По предложение на българския министър председател Бойко Борисов евролидерите одобриха датата за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз на Македония и Албания да бъде разисквана преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя следва да се организира през май 2020 година в Загреб в границите на Хърватското председателство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР